В отдалечен район на чилийската част на Патагония, превърнал се

...
В отдалечен район на чилийската част на Патагония, превърнал се
Коментари Харесай

Вкаменелости на четири вида динозаври са открити в Чили

В далечен регион на чилийската част на Патагония, трансформирал се във значимо находище на вкаменелости, откриватели са разкрили фосили на четири типа динозаври, в това число на Мегараптор, съобщи Франс прес. 

След като през 2021 година събират вкаменелости в региона на Серо Гуидо покрай границата с Аржентина, учените ги придвижват в лаборатория и съумяват да потвърдят, че те принадлежат на динозаври, които преди този момент не са били откривани на това място.  

Изследователите от Чилийския антарктически институт (Inach) в съдействие с сътрудници от Чилийския университет и Тексаския университет в Съединени американски щати, са разпознали остатъци от четири типа динозаври, в това число зъби и елементи от кости на Мегараптор, принадлежащ към семейство Тероподи.

Винаги е доста забавно от научна позиция да откриеш нещо, което не е било намирано преди в долината Лас Чинас, където започнахме да привикваме с нови находки на фосилни остатъци, разяснява шефът на института Марсело Лепе.

Тези месоядни динозаври са имали нокти, сходно на хищници, дребни зъби, с които са разкъсвали плячката, и огромни предни крака. Тези характерности съгласно учените ги слагат на върха на хранителната верига в района, който са обитавали преди сред 66 и 75 милиона години в края на интервала креда.  Една от характерностите, които са разрешили на експертите да дефинират с огромна сигурност принадлежността им към типа Мегараптор, са мощно извитите обратно зъби, изяснява Джаред Амудео, откривател от Палеонтологичната мрежа на Чилийския университет.

Идентифицирани са и два екземпляра от типа Unenlagia, който е тясно обвързван с велосирапторите. Изследователите са разкрили и остатъци от две линии птици: Enantiornithe - най-разнообразната и най-многобройна група птици през мезозоя, и Ornithurinae - група, директно обвързвана със актуалните птици. 

През декември 2021 година палеонтолози от Чили показаха останките на Stegouros elengassen - мистериозен динозавър с опашка с шипове, наподобяваща оръжие, който озадачи учените и който беше открит в същия регион в чилийската част на Патагония, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР