В отчаян опит да запази властта, министър-председателят Лиз Тръс се

...
В отчаян опит да запази властта, министър-председателят Лиз Тръс се
Коментари Харесай

Дадоха на Тръс две седмици да се вземе в ръце заради провалите във всички направления

В обезверен опит да резервира властта, министър-председателят Лиз Тръс се отърва от най-близкия си помощник и проектант на нейните промени, чернокожия министър на финансите Куази Квартенг. В отговор той сподели, че дните на Тръс като министър-председател са преброени. Тази прогноза е много реалистична: дружно с Квартенг, Тръс докара стопанската система на Англия до дъното и настрои страната против себе си.

Британският министър председател Лиз Тръс може да напусне поста си след няколко седмици. Такова съмнение направи някогашният министър на финансите на страната, създател на скандалния проект за избавяне на националната стопанска система, Куази Квартенг, който беше освободен от поста си преди ден. Тръс управлява държавното управление малко по-малко от шест седмици, а Квартенг беше основна фигура в него - най-близкият помощник на новия министър председател, който отговаряше за незабавните стопански промени.

Според английския вестник “Таймс ” висши чиновници на Даунинг Стрийт също назовават оставката на Тръс въпрос на време. Дори последователите на премиера измежду министрите се съмняват в способността ѝ да остане на власт.

Ръководителят на изследователската компания “Юръп Инсайт ” Андрей Куликов счита, че позицията на Тръс се е влошила заради отхвърлянето на основни точки от нейната предизборна стратегия. „ Сегашното държавно управление действително няма бъдеще в рамките, които самото то очерта. Следователно вероятността Тръс да подаде оставка е висока “, сподели той.

Но Тръс въпреки всичко има поддръжници, нито един от министрите от нейния кабинет към момента не е оповестил доброволна оставка, да не приказваме за открит протест, какъвто беше казусът през лятото на фона на настояванията Борис Джонсън да се отдръпна от премиерския пост. „ Засега има сходство на официално единение. Но идната седмица, когато последователите и съперниците на Тръс се дефинират кой от тях е повече, ще бъде явен векторът на развиване на Консервативната партия и политическото бъдеще на самата Тръс “, предвижда Куликов.

Кандидатът на историческите науки, специалистът по британско-индийските връзки Лидия Кулик счита, че консерваторите към този момент са настроени против своя водач и „ надали Тръс ще успее да издържи на Даунинг Стрийт дълго време “. „ Рейтингите на торите актуализират най-ниските си равнища. Борис Джонсън, който ще продължи своята подривна активност против Тръс, не изоставя премиерските си упоритости “, акцентира специалистът.

С идването на Тръс като министър-председател страната продължи да раздрусва икономическата стихия. Тя беше нараснала на висока позиция с помощта на обещанията за понижаване на налозите за корпорации и огромни бизнесмени. Тези гаранции бяха главната причина членовете на Консервативната партия (а това са единствено 0,3% от населението) да изберат Тръс за собствен водач. Нейният конкурент, някогашният финансов министър Риши Сунак, назова намаляването на налозите " стопанска система на приказен остров " и неблагоразумие, до момента в който инфлацията не бъде понижена.

Мнозина се чудеха по какъв начин Тръс може да понижи налозите и да поддържа обществени стратегии по едно и също време, без да взема огромни заеми. В резултат препоръчаният от премиера модел се провали. След като Квартенг, архитектът на смяната, разгласи понижаване на най-високата ставка на налога върху прихода от 45 % на 40 %, лирата се срина. Английската централна банка беше принудена да увеличи лихвените проценти, което сътвори проблеми за притежателите на ипотечни заеми. На този декор английските компании на борсата започнаха да поевтиняват - и американските вложители се втурнаха да ги купуват.

След уволнението на Квартенг, който беше 38 дни на поста, Тръс сподели, че нейното държавно управление ще се откаже от огромно предизборно заричане и ще увеличи корпоративните налози от 19 % на 25 % идващия април.

Новият финансов министър ще бъде Джереми Хънт, който беше външен министър по време на Брекзит. През 2019 година той загуби от Джонсън за водачеството на Консервативната партия, до момента в който водеше акция за понижаване на корпоративните налози.

В същото време Тръс дава обещание да следва поставените цели. По време на конференция, извършена предния ден, тя акцентира, че неин приоритет остава превръщането на Англия в " стопанска система с ниски налози, високи заплати и високи темпове на напредък ". Но тя не изясни по какъв начин може да се реализира това.

„ Искам да бъда почтен, мъчно е, само че ще устоим на тази стихия “, увери министър председателят. Според разпоредбите на Консервативната партия през годината не би трябвало да има нова конкуренция за водачество, тъй че Тръс би трябвало да остане на поста най-малко 11 месеца. Но разпоредбите могат да се трансформират. Това зависи от това дали ще има задоволителен брой недоволни от работата Тръс, акцентира Куликов. Освен това вътрешнопартийното неодобрение може да принуди Тръс да подаде оставка непринудено. Според изследванията на публичното мнение 60% от популацията е за това и още толкоз са за предварителни парламентарни избори.

„ Обществените настроения ще бъдат отразени в решението на Консервативната партия. Сигурен съм, че Тръс няма да последва стъпките на Джонсън и няма да се вкопчи във властта до последно, провокирайки оставките на голям брой министри. Ако през идващите дни или седмици се прояви сериозна маса от несъгласни с нейното управление, тогава тя ще напусне, без да инициира избор на съмнение “, предвижда специалистът.

Междувременно политическите противници на торите към този момент се готвят за огромен реванш. Кир Стърмър, водач на бързо засилващата се Лейбъристка партия, акцентира, че промяната на Квартенг „ не компенсира вредите “. „ Безразсъдният метод на Лиз Тръс срина стопанската система, причинявайки бързо повишаване на ипотечните заеми и подкопа позицията на Англия на международната сцена “, разгласи Стърмър. Имаме потребност от промяна на държавното управление. Под мое управление лейбъристите ще обезпечат английската стопанска система и ще ни измъкнат от тази каша. "

Ръководителят на изследователската компания “Юръп Инсайт ” напомни, че през последните две години рейтингът на консерваторите пада, а в английското общество стартират да надвиват настроенията, че тази партия се е застояла на власт, тъй че провалянето ѝ на идните избори е съвсем неизбежно. Непопулярността на Тръс изостря позицията на торите. Следващите парламентарни избори би трябвало да се проведат не по-късно от януари 2025 година, само че в случай че недоволството към консерваторите продължи да пораства, не е изключен сюжет за предварителен избор.

„ С появяването на Тръс се разви обстановка, при която стопанската система на Англия се срина пагубно. Преднината на лейбъристите към този момент надвишава 30 точки, което е голяма разлика. Работата, както наподобява, ще приключи не просто с провалянето на консерваторите, а в действителност с цялостно проваляне, невиждана победа за лейбъристите “, сподели Куликов.

Един от вероятните претенденти за заместител на Тръс е някогашният министър на финансите и индус Риши Сунак.

„ Проучванията измежду британците, които поддържат Консервативната партия, демонстрират, че болшинството в този момент имат вяра, че Тръс е неверният избор предишния септември. Особено рисково за позицията на Тръс е вероятната композиция от напъните на Сунак и третия участник в септемврийската крайна конкуренция - водачът на Камарата на общините и някогашен министър на защитата Пени Мордонт ”, счита Кулик.

Според Тях Лондон може да усъвършенства обстановката в стопанската система посредством по-тясно интернационално съдействие. Подписването на съглашение за свободна търговия с Индия беше планувано за този месец. „ В подтекста на дълбока рецесия в английската стопанска система по-активните връзки с засилваща се Индия биха могли да бъдат избавителен пояс за Лондон. Сключването на това комерсиално съглашение беше отдадено на огромни старания от страна на самата Лиз Тръс по време на мандата ѝ като министър на интернационалната търговия “, напомни Кулик.

Но кабинетът на Тръс „ разруши нещата и тук “ – подписаното преди този момент с Индия „ партньорство за миграция и подвижност “, което е от огромно значение за Ню Делхи и преди този момент стана едно от изискванията за ускорена подготовка на съглашение за свободна търговия, не е се извършва.

„ Индия гледа на себе си като на контейнер на квалифицирана работна ръка за световната стопанска система и отдава огромно значение на опциите за своите студенти и експерти да учат и работят в чужбина. Най-вероятно доставката на избавителния пояс за английската стопанска система под формата на голям индийски пазар още веднъж се забавя “, заключи Кулик.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР