- В отбора винаги е имало големи треньори. Сега наред

...
- В отбора винаги е имало големи треньори. Сега наред
Коментари Харесай

Лапорта: Тъгата от раздялата с Меси не ме напуска

- В тима постоянно е имало огромни треньори. Сега наред е планът " Шави ". Винаги съм казвал, че след Михаел Лаудруп, той е архитектът в играта на Барселона. Именно Шави, Пеп и Иниеста са такива архитекти. Как виждате Шави в този тежък миг за клуба? Колко значимо бе неговото привличане?

- Когато стартира някакво начинание, аз обичам да го довеждам до край. Най-важното е той да вдъхне доверие в тима. Сам го сподели, че той бе проектант на терена. Като треньор, той също е проектант и действително стартира да реконструираБарса “. Бих споделил, че даже в този момент гради отначало отбора. Базата на барселонизма е да умееш да играеш хубав футбол. Шави пристигна да възвърне това и то в доста сложен миг за клуба. Той е рожба на Барса и това е реалност, който би трябвало да адмирираме. Наясно е, несъмнено, че пред него се открива огромна опция. И Шави не желае да пропусне въпросната огромна опция. И знае, че ще му оказваме помощ във всеки един аспект. Ще бъдем дружно с него, до момента в който е належащо, тъй като имаме вяра и залагаме доста на него. Факт е, че той обича Барса и е обкръжен от доста кадърни хора. Важно е също, че го има вяра безусловно! И споделя намерено - ще го създадем дружно! Наясно е също, че ние не сме хората, които ще прекършим този негов възторг, а в противен случай - ще се опитаме да създадем по този начин, че той да разгърне оптимално гения си. Аз намирам през днешния ден Шави доста помъдрял. Помня го като футболист на 23-24 години, който във времето, като всички нас, помъдряваше и в този момент му се дава мечтаната опция и като треньор да остави името си в Барса.
 Лапорта разгласи старта на ремонта, Барса ще заплати 15-20 млн. евро наем за различен стадион Лапорта разгласи старта на ремонта, Барса ще заплати 15-20 млн. евро наем за различен стадион
- Знаем, че нашият лозунг е " Повече от клуб ". В тази връзка в какви направления върви Барселона отвън Европа? Към Америка, Китай, Япония... Съществува ли подобен блян клубът да се отваря от ден на ден и повече към света?

- Христо, промотираме клуба в целия свят, защото… имаме почитатели в целия свят! Трябва да лансираме нашия образ на доста места по тази планета. В Барса са идвали българи, нидерландци, французи… Идвали са африкански и южноамерикански футболисти. Така че известността на нашия клуб се е разпростряла из целия свят. Съответно тези футболисти са предали доста положителния облик на Барселона също из целия свят. Ще продължим да вършим клуба още по-модерен. Ще продължим да го вършим и все по-универсален. Имаме фенове по цялата планета и на всички места Барса се възприема доста добре. Искам да се възползваме от това събитие. В сложни моменти, би ми било прелестно, последователите на Барса от целия свят да се включат в тази задача и да оказват помощ. Сега имаме сходна обстановка и е добре, в случай че получим помощ, с цел да излезем от сложните моменти. И аз съм уверен, че нашите фенове от целия свят в действителност ще реагират и ще оказват помощ.

- Знаете, че моето сърце тупти с това на Барселона. И в този момент в малкия екран в Маями, където работя, аз отново претърпявам всичко. Хора, които симпатизират на Барса там, все ме питат: „ Какво става с обичания ни клуб? “. И в отговор най-често им споделям да се успокоят, тъй като тези неща не могат да се решат за един ден. В страни като Съединени американски щати, Канада, Мексико, Колумбия би трябвало да се работи овреме и бързо във връзка с гениите и тяхното привличане. Мисля, че Вие като президент можете да помогнете в тази тенденция. Например преди време за един Алфонсо Дейвис не се направи нищо. За други, които не взехме и по-късно те направиха име във футбола, също не се направи нищо. В тази посока очевидно в този момент би трябвало да работите, тъй че да включите повече хора в схемата.

- Виж, аз приказвам доста със спортния шеф Матео Алемани. Много съм удовлетворен от спортно- техническото управление – не го укривам. Сега да вземем за пример се усеща нов подтик в нашия скаутинг департамент. Там работят хора, които дават всичко за Барса. И възнамерявам да координираме всички процеси с една съответна фигура, която ще сплотява всичко. И би трябвало да намерим пътя, по който да привличаме най-хубавите гении отвред, както ти казваш. Тези необработени диаманти, за които знаем, че ще имат развиване. Да ги притеглим и да заложим на тях като ги включим в нашата идея. Да дойдат тук в Ла Масия и да ги дооформим като футболисти. Трябва да се обърнем към този метод, в действителност би трябвало.

- Мога да Ви дам един другарски съвет, в случай че позволите. Защо не създадем контракти с някои задгранични клубове? Давам за образец мексиканския Чивас. Или различен мексикански отбор – Америка. Или пък Пачука и Монтерей. Там разполагат в действителност с необработени футболни диаманти. Или пък в Нидерландия – Аякс и ПСВ… Или за какво не и в България? Манчестър Сити към този момент има своите 8-9 филиала по света. Ние не сме ли способни на подобен вид съдействие?

- Трябва да го създадем. Трябва да намерим клубове, които да ни бъдат съответни сътрудници и да изпълним политика и интервенции от този вид. Ние можем да дадем на тези клубове нашето ноу-хау, нашето знание. А въпреки това, да се възползваме от гениите им, тъй като знаем, че всички желаят да играят в Барселона. И да – на мен несъмнено ми харесва сходна концепция за съдействие с такива клубове под формата на партньорство и асоциация.

- Вие преживяхте едно съществено разтърсване поради раздялата с Лео Меси. Какво Ви мина през главата тогава?

- През главата ми мина това, че институциите бяха в оня миг над най-големия футболист в историята. Той, дружно с теб и други славни имена, са построили величието на Барса. Лео да вземем за пример беляза една ера в Барселона. Целият този интервал, в който той беше в клуба от 2004 до 2021 година. Тъжно, тъжно... Щеше ми се това в никакъв случай да не се бе случвало, само че събитията бяха срещу нас. Нямахме опцията като клуб да маневрираме със заплатите. Икономическото състояние беше такова. Лео е най-хубавият състезател в света и съм наясно, че най-хубавият заслужава да има най-хубавия договор в света. Но нямаше по какъв начин да се случи, за жал. Боли още по-силно и тъй като той постоянно е показвал, че обича Барса и дава всичко за клуба. Същевременно Лео признава, че и клубът е направил всичко за него. Винаги сме давали най-хубавото като институция в връзките си към Меси. Аз също го настоявам и персонално като президент на клуба. Към него във времето постоянно е имало интерес от други тимове, само че той е показал уважението си към Барселона. И тази горест от раздялата с него не ме напуща. Живея с тази болежка. И признавам - мъчително ми е, че не съумяхме да създадем по този начин, че той да завърши спортната си кариера тук.

- Но постоянно има още една опция. Това, което аз си мисля, е, че Лео Меси ще направи по този начин, че да приключи кариерата си в Барса.

- Бих бил доста благополучен. Това твоето българско „ вътрешно възприятие “ ли ти го споделя?

- Така ми се коства, да. Мисля, че сърцето му го тегли насам. Един ден ще пристигна и ще каже: „ Жоан, ето ме. “ Смятате ли, че това може да се случи…

- Това само Лео може да го каже. Само той знае. Ако това стане, в прелестната история на Барса ще се случи още един превъзходен епизод. И това би било необикновено.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР