В основата на успешния ритейл бизнес важно място заема складът.

...
В основата на успешния ритейл бизнес важно място заема складът.
Коментари Харесай

В кухнята на склада

В основата на сполучливия ритейл бизнес значимо място заема складът. Това е отправната точка, от която стоката потегля към магазините. Затова и неговата роля за задоволения клиент е основна. За Lidl едно такова място е складовата база на веригата в с. Равно поле, София. От тук се зареждат 59 магазина в Централна и Западна България.Това е първият логистичен център на компанията, издигнат през 2010 година В началото на тази година той бе уголемен с 16 000 кв.м. Така общата му застроена повърхност доближи 53 000 кв.м и се трансформира в най-голямата складова база на Lidl в страната, изпреварвайки по повърхност втората база на веригата в с. Кабиле, Ямбол.

В основата на сполучливия ритейл бизнес значимо място заема складът. Това е отправната точка, от която стоката потегля към магазините. Затова и неговата роля за задоволения клиент е основна. За Lidl едно такова място е складовата база на веригата в с. Равно поле, София. От тук се зареждат 59 магазина в Централна и Западна България.

Това е първият логистичен център на компанията, издигнат през 2010 година В началото на тази година той бе уголемен с 16 000 кв.м. Така общата му застроена повърхност доближи 53 000 кв.м и се трансформира в най-голямата складова база на Lidl в страната, изпреварвайки по повърхност втората база на веригата в с. Кабиле, Ямбол.
Инвестицията в разширението
доближи 90 млн. лева, а крайната цел е една - още по-ефективни и усъвършенствани процеси, с които да се подсигурява ежедневната доставка на свежи и висококачествени артикули на преференциална цена.

" Само през миналата година открихме шест нови магазина. Това уголемение ще подсигури триумфа на бъдещата ни агресия и ще ни разреши да бъдем все по този начин ефикасни ", изяснява Чавдар Михайлов, шеф " Продажби и логистика " в районен център - Равно поле. " Изградени са 47 нови рампи, с което общият брой става 163. Така сътрудниците ни ще бъдат обслужвани по-бързо, а стоката ще се приема и изкарва по-целесъобразно и по-комфортно ", прецизира той.
Чавдар Михайлов, шеф " Продажби и логистика " в районен център - Равно поле Реклама
Добавена изгода ще има и за чиновниците. " Те ще имат повече място за работа и за тях ще бъде доста по-лесно, дейно и комфортно да се грижат за стоката ", прибавя Чавдар Михайлов. " Така подсигуряваме навременни и постоянни доставки на свежи артикули до нашите магазини, а най-големият печеливш от това е клиентът ", споделя той.
Над два пъти по-голяма повърхност за плодовете и зеленчуците
В новопостроената част са ситуирани зоните за свежите браншове - плодове и зеленчуци, прясно месо, охладени и надълбоко замразени артикули. Над два пъти е увеличена площта за плодовете и зеленчуците, прясното месо и охладените артикули. Най-впечатляващо обаче е в зоната за надълбоко замразените артикули. Нейният потенциал е с над три пъти по-голям - измерено в палети, от 1250 броя преди до 4500 през днешния ден.

" Търговията с бързооборотни артикули е като часовников механизъм с голям брой зъбчати колела. Ние сме едно от основните и доста значими колела в него. Ако се скапе и спре да работи, всичко останало също ще спре. " Така Георги Чичиков, началник на логистичния център в Равно поле, разказва ролята на складовата логистика за триумфа на ритейла.
Георги Чичиков, началник на логистичния център в Равно поле Складът е разграничен на зони,
всяка от които с друга температура. " Най-голяма е зоната за сухия подбор. В нея се складират най-вече продукти - над 1600 от асортимента, като там се поддържа температура сред 18 и 23 градуса ", споделя Георги Чичиков. " Шоколадовите произведения се складират в обособена зона, където се поддържа температура сред 14 и 19 градуса. В зоната за млечните артикули и месото е 1 градус, а най-студено е при надълбоко замразените артикули - минус 24 градуса. " Там и разпоредбите на работа са разнообразни. Влиза се със особено работно облекло и постоянно по двама души, като в тази зона работят единствено мъже.
Реклама
Проверката на свежестта е различен забавен развой. Регулярно плодовете и зеленчуците се изследват за разнообразни качествени индикатори, а в случай че някои от тях не дават отговор на критериите, не стигат до магазина. " Веднъж седмично измерваме сочността на портокалите, като се изстисква техният сок. При ябълките се мери твърдостта. Ползваме специфичен апарат, с който ябълката се подлага на напън, и по това по кое време уредът пробива кората, се дефинира нейната неотстъпчивост ", споделя Чичиков. Със специфични пръстени пък се мери размера на картофите.

" За първи път влязох в складовата база през септември 2010 година Неговата величина впечатляваше още преди да си влезнал в него, само че когато си вътре, резултатът беше даже още по-осезаем ", спомня си Чавдар Михайлов. " Екипът беше извънредно привлекателен. Знаеше чудесно всяка своя стъпка и приготвяше склада за най-голямото му предизвикателство - откриването на първите Lidl магазини в България ", прибавя той.

" Най-важният фактор тук са хората. Те са в основата на триумфа ", уверен е и Георги Чичиков. В логистичния център работят 250 души. " Всеки е друг, само че по едно и също време с това всички се движат в една посока, тъй че да сме по-добри от през вчерашния ден ", споделя той.
Свързани публикации Сертификатът TOP Employer: Lidl е №1 в ритейла в България 8 февруари 2023, 00:00 " Ефектът Lidl " – безкомпромисно възходящ 13 януари 2023, 00:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР