В основата на борбата с трансграничната престъпност стои личният контакт

...
В основата на борбата с трансграничната престъпност стои личният контакт
Коментари Харесай

Гешев: В основата на борбата с трансграничната престъпност стои личният контакт между прокуратурите в и извън ЕС

В основата на битката с трансграничната престъпност стои персоналният контакт сред прокуратурите в и отвън Европейския съюз. Извършителите на закононарушения са много бързи и ние би трябвало да компенсираме преимуществото им. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев пред участниците в Международната конференция на тематика „ Обмяна на опит и положителни практики за противопоставяне на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари ", която се организира в Бургас, оповестяват от държавното обвиняване.

„ Друг значим метод да се борим с престъпността е непрекъснато да покачваме квалификацията си. Сигурен съм, че тази конференция ще е извънредно ползотворна, в полза на сигурността на нашите нации и страни ", сподели основният прокурор.

Във втория ден от форума, в който вземат участие представители на прокурорски органи на страни от Източна Европа и Централна Азия, на Департамента по енергетика на Съединени американски щати и на разнообразни български институции, магистрати от България, Турция, Молдова и Украйна показаха своя опит и положителни практики.

Прокурор Сава Петров от Върховна касационна прокуратура показа опита на България в следствието на закононарушения, свързани с трафик на мигранти. Той акцентира, че този тип трансгранична престъпност е предизвикателство пред правоохранителните органи в интернационален проект, защото всекидневно е придружена от осъществяването и на други закононарушения, като документни закононарушения, корупция, закононарушения против личността и други Изтъкнато бе, че с цел да имаме успеваемост в противодействието и предварителната защита от основно значение е поддържането на положително равнище на интернационално правно съдействие.

Прокурор Петров акцентира, че закриването на профилираните структури в България е било трус за правосъдната система във връзка с делата за каналджийство и незаконна миграция, защото тези производства бяха разпръснати из цялата страна и по този начин следствията и решаването им е доста затруднено.

Прокурор Григоре Бинзари показа опита на Молдова в следствието на трафика на мигранти, а неговият сътрудник от Република Турция - Вехби Камер, старши прокурор към Върховния апелативен съд, приказва за практиката при противодействието на киберпрестъпленията и прането на пари. Участниците в конференцията разискаха и ролята на взаимните екипи за следствие на военни закононарушения в подтекста на войната в Украйна.

Представители на Главна дирекция „ Гранична полиция ", взаимно с Георги Матвеев от Департамента по енергетика на Съединени американски щати, демонстрираха пред участниците профилираната инсталация, предоставена от американските сътрудници на българските гранични служители на реда в битката с нерегламентирания трансграничен трафик на радиоактивни и нуклеарни материали. Между България и Съединени американски щати съществува Меморандум за съдействие в тази област още от 2008 година

Заключителната част на форума е отдадена на румънската процедура в региона на киберпрестъпленията и трансграничната престъпност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР