В още един материал по темата ви срещаме със специалисти,

...
В още един материал по темата ви срещаме със специалисти,
Коментари Харесай

Синята мъгла, в която потъват децата, извършили престъпления

В още един материал по тематиката ви срещаме със експерти, които работят в така наречен сини стаи и с методите на щадящото чуване на деца , които се сблъскват със правосъдната система.

Сините стаи са подобаващият и по-добрият път, който би трябвало да извърви едно дете, когато то е жертва или очевидец на закононарушение. Това не се отнася обаче единствено за тях. Често се не помнят, а и постоянно авансово се осъждат, децата, които са направили закононарушения .
 Синя стая - най-щадящият метод за чуване на дете
Синя стая - най-щадящият метод за чуване на дете

В закона не е разказано, че такова чуване би трябвало да се случи. Към момента то е единствено целесъобразно

По публични данни на Националния статистически институт единствено през 2019 година с неоправдателни присъди по глави от Наказателния кодекс са приключили 759 каузи - общо наказаните малолетни девойки и момчета у нас единствено за една година. Наблюденията обратно във времето демонстрират, че тежки и по-сериозни закононарушения правят приблизително към 400 деца годишно в България . Колко от тях са получили съответна грижа и помощ даже и с разпит в началния стадий в така наречен синя стая остава мистерия - никой не събира такива данни.

Според психолога от Института за обществени действия и практики (ИСДП) Антон Петров това, че за децата, причинители на закононарушения, съвсем в никакъв случай никой не изисква специфични условия е огромен проблем. За да извърши едно дете закононарушение, това значи, че нещо в средата му дефицита или има някакъв проблем, а това значи и още по-голяма потребност от един по-внимателен метод.

Децата причинители също имат потребност от специфични условия, безапелационен е Петров: Извършените закононарушения по някой път са знак, че някое дете е жертва .

Той моли да стартира да се гледа по друг метод на децата причинители, тъй като доста постоянно те правят закононарушение тъкмо, тъй като са жертва на нещо сходно .
 Всяко дете има право на разпит в синя стая
Всяко дете има право на разпит в синя стая

За да не се разхождат децата ни по правосъдните зали

Той прикани да се възползваме от това, което се планува в българското законодателство, а точно индивидуализирана оценка за смисъла на закононарушението, т.е. да се търси какво подбужда едно дете към съответно закононарушение.

Важно е да кажем, че самостоятелната оценка беше нещо, което се предвиждаше да се случва за всяко дете-жертва или уязвима група по Директива 2012 . При транспонирането на тази инструкция в България самостоятелната оценка беше сменена от експертизата за свидетелска валидност . Това значи, че всяко дете, което е очевидец, би трябвало да мине такава експертиза при специалист от съда и тя има за цел да каже дали детето е годно да споделя или не.

В Директива 2012 е била включена самостоятелна оценка за специфичните потребности на децата, само че по-късно тя се е транспонирала в експертиза и остава пожелателна в законодателството у нас : съдът може да я разпореди, проверяващите органи могат да я включат, родителите или настойниците могат да я изискат. Но тя не е наложителна.

За да се реализира резултат обаче и то освен в посока на едно щадящо правораздаване, а и в посока на ефикасна обществена процедура за реинтеграция , в това число и на децата нарушители, съгласно експертите би трябвало да се вкара самостоятелна оценка за всяко дете, което е в допир с правораздаването.

В момента има нов план за изменение на Наказателно-процесуален кодекс в тази тенденция, където има позитивни промени в тази тенденция, само че те към момента не са част от законодателството ни.
 Как можем да подсигуряваме сигурност на децата?
Как можем да подсигуряваме сигурност на децата?

Преди повече от 10 година в Сандански имаше абсурден случай на домашно полово принуждение над 3-годишно дете, преди два месеца майка умъртви притежателите си деца

От 2008 година, когато член 140 на Наказателно-процесуален кодекс е изменен , профилираните пространства за разпитване бяха едвам прохождаща процедура в България. Вече не е по този начин - в страната има към 40 построени към този момент такива пространства, в които можете да се свържете със експерти и те да оказват помощ както на вашето , по този начин и на друго дете - роднинското, съседското, съученик или даже и това, което ви е навредило.

За страдание и при последната смяна на Наказателно-процесуален кодекс по отношение на правата на жертвите на закононарушения от 2017 година, още веднъж разпитът на деца остава целесъобразен - той " може " да се организира в профилирано помещение. Това обаче към момента не е записано като норма или обвързване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР