В осем големи италиански града е обявен червен код, след

...
В осем големи италиански града е обявен червен код, след
Коментари Харесай

Червен код за опасни горещини в Италия

В осем огромни италиански града е разгласен червен код, откакто горещата вълна, обхванала страната, се ускори, съобщи италианската новинарска организация АНСА. 

Болцано, Флоренция, Фрозиноне, Латина, Перуджа и Торино се причислиха към Рим и Риети, в които през вчерашния ден към този момент беше разгласен червен код, до момента в който Италия претърпява втората си гореща вълна за това лято.

Рим, Риети, Флоренция, Фрозиноне, Латина и Перуджа ще останат " в алено " и на следващия ден, както и Болоня.

Червеният код значи, че горещините са толкоз мощни, че съставляват опасност даже за здравите и дейни хора.

Оранжевият код за заплаха,  който е една степен преди аления, значи, че горещините са рискови за уязвими групи като възрастни хора, хронично заболели и дребни деца.

Прогнозата е, че сегашната гореща вълна ще продължи през цялата седмица, а температурите ще надвишават 40 градуса по Целзий.

Според ново изследване, над 18 000 души са умряли в Италия вследствие на мощните горещини, които страната претърпя през предишното лято.

В изследването, координирано от Барселонския институт за световно здраве, и оповестено в списание " Нейчър медисин " („ Nature Medicine “), се споделя, че през лятото на 2022 година в Италия е регистриран най-големият в Европа брой смъртни случаи, свързани с горещините – 18 100, от общо 61 672 за целия континент.

Испания е на второ място с 11 324 смъртни случая, следвана от Германия с 8 173.

Миналата година Европа беше наранена от поредност интензивни горещини, които доведоха до суша и опустошителни горски пожари.

В изследването се показва, че за интервала на предишното лято, междинната температура в Европа е била с към 2 градуса над междинната, предава Българска телеграфна агенция.

Във Франция тя е била с 2,43 градуса по-висока от междинната, а в Италия - с 2,28 градуса. 

Учените настояват, че климатичната рецесия, породена от човешките излъчвания на парникови газове, води до по-чести и по-интензивни рискови метеорологични феномени като горещи талази, суша, мощни стихии и наводнения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР