В организирана нарочна двудневна конференция в Пловдив на 6 и

...
В организирана нарочна двудневна конференция в Пловдив на 6 и
Коментари Харесай

СВОБОДНИТЕ АДВОКАТИ взеха важни решения за промени в адвокатурата !

В проведена нарочна двудневна конференция в Пловдив на 6 и 7 октомври 2018 година, юристи от всички краища на България се събраха в Пловдив за взимане на съществени решения за промени в нормативната уредба на адвокатурата, които да бъдат препоръчани на Висщия адвокатски съвет и да попаднат в новия законопроект на Закона за адвокатурата.

Поводът за конференцията беше всеобщото мнение измежду болшинството от юристите, че Висшия адвокатски съвет взима решения "на мрачно ", не се допитва до юристите в страната, води непрозрачна политика, а дисциплинарните съдилища на адвокатурата работят като "бухалка " против неуместни юристи, защото решенията им са необжалваеми пред съдилищата от правосъдната система на Република България.

В съботния ден се чуха голям брой рационални оферти, които бяха обединени в един общ текст, който беше гласуван в ден неделя. Две от предложенията не събраха болшинство "ЗА " и не бяха включени в текста, само че уредниците на конференцията дадоха обещание на вносителите им, че полемиката по тях ще продължи в затворената група на събитието, след което ще бъдат подложени на гласоподаване във фейсгрупата на общостта - "ФЕЙСБУК ОБЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ ".

Срещата бе водена от адв.Велислав Величков, като на нея участваха доста именити юристи, измежду които доайенът адв.Атанас Железчев, адв.Стефан Левашки - ръководител на пловдивската АК, както и заместничака му адв.Зоя Тошкова.

Подробен разбор на някои фрапантни и спорни текстове с Конституцията от настоящия Закон за адвокатурата направи адв.Стефка Манева - прочут административист от Софийската адвокатска гилдия. Свое ревю направи и адв.Емил Георгиев, представяйки на участниците някои от нормите в адвокатурата на няколко страни членки на Европейски Съюз. Адвокат Борислав Вълчев пък показа собствен законопроект, множеството текстове от който, влязоха и в окончателното предложение на участниците.

Ето и текстa:

"- Всеобщо директно и скрито гласоподаване на изборите за органи на адвокатурата на правилото: един юрист – един глас, като за тази цел се вкара правилото и процедурата за електронно гласоподаване в шестмесечен период от приемането на измененията в Закона за Адвокатурата.

- Предложенията за членове на органи на адвокатурата да се стимулират от вносителя с оглед професионалните и нравствени качества на претендентите.

- По решение на ВАдвС, Висшия Контролен съвет, 1/5 от Апелативен съд в страната или по искане на най – малко вписани 1/10 юристи с постоянни права, по вписаната численост на юристите, обнародвани в последния брой на Дъждовни води, се привиква изключително ОСАС, като дневният ред се показва от основателите. При постоянни общи заседание на колегиите и ОСАС, до 10 дни преди провеждането му 1/5 от членовете, надлежно делегатите, може да предложи документално включване на нови точки от дневния ред.

- ОСАС е висшият орган на Българската адвокатура и неговите решения са наложителни за всички органи на Адвокатурата.

- Да се разширят пълномощията на ОСАС с правата да дефинира размера на встъпителните вноски и членския импорт към ВАдвС, да приема плана за бюджета; дефинира размера на възнагражденията на членовете на управителните и контролните органи; минималния размер на наложителната застраховка на адвоката; взима решения за правене и подаване на конституционни тъжби, както и на мнения по законопроекти и тълкувателни каузи, в случаите, когато ВАдвС не го прави

- Решенията на всички органи на адвокатурата се взимат съответно и поотделно по всяка точка от дневния ред, като не се позволява гласоподаване „ ан блок “.

- При неприемане докладите за бюджета и/или активността на ВАдвС на ОСАС, делегатите могат да прекратят мандата на съответните органи с квалифицирано болшинство от 2/3 от присъстващите делегати за съответното ОСАС.

- ВАдвСе задължен да пази законноста и да пази професионалната чест, достолепие и ползи на адвокатурата, като във всичките си дейстивя се управлява от Закона и ползите на юристите, които съставлява.

- ВАдвС, ВДС и Апелативен съд основават осведомителна база данни с цялостен и категоричен достъп на всеки юрист, в която се разгласяват всички решения и протоколи от събранията на всички органи, решенията на дисциплинарните каузи при заличени персонални данни, в седмодневен период от съответното събрание/ съвещание. Осигурява се категоричен достъп на страните по дисциплинарни и други каузи и техните бранители до цялостната кореспонденция и протоколи от съвещания на ВАдвС и Държавна сигурност.

- Дисциплинарните каузи се организират по строго открит процесуален ред, при обезпечено приложение на европейските и интернационалните конвенции за отбрана правата на индивида, ЕКА и при категоричен достъп до изчерпателен правосъден надзор върху постановените актове.

- Решенията на управителните органи на Адвокатурата подлежат на правосъден надзор, като се изключи категорично уредените в този закон случаи.

- Отпадане на общата възбрана за реклама активността на юристите, като се вкарат съответни ограничавания, които да се запишат категорично в ЗАдв. Не се позволява форма на реклама в несъгласие с ЕКА и настоящото законодателство.

- Въвеждане на опция за реализиране на електронна идентификация на юриста пред Съда, административните органи и органите на адвокатурата. Същата следва да обезпечава интегриран достъп до деловодните системи на съдилищата и следен достъп до Национална база данни „ Население “ и народен информативен фонд на българските документи за идентичност.

- Приемане на правила за работа на ВАдвС и Апелативен съд в страната, които да бъдат оповестени на Сайта на ВАдвС и колегиите в страната с право на категоричен достъп на всички юристи.

- Въвеждане на лимитирана мандатност за управителните и контролни органи на адвокатурата, както и в Държавна сигурност, до не повече от два поредни мандата в един орган и не повече от три поредни във всички органи.

- Проектите за бюджетите и активността на ВАдвС и Апелативен съд в страната да бъдат оповестени на Сайта на ВАдвС, страниците и уеб страниците на колегиите в едноседмичен период преди осъществяване на съответните събрания. "

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР