В организацията членуват 170 гръцки компании, които оперират на българския

...
В организацията членуват 170 гръцки компании, които оперират на българския
Коментари Харесай

Радев: Влизането ни в Шегнен ще е в интерес и на гръцкия бизнес, трябва да е обща цел

В организацията членуват 170 гръцки компании, които оперират на българския пазар в разнообразни посоки на софтуерния, индустриалния, финансовия и комерсиалния бранш, показват от прессекретариата на президента. 

Според Радев опцията за присъединението на България към Шенген още тази година ще бъде сериозен тласък за насърчаването и на комерсиалния продан, и на туризма. С влизането и на Румъния в Шенген, гръцките пристанища ще имат пряк изход към Източна и Централна Европа и това би трябвало да бъде обща цел, уточни президентът. Румен Радев акцентира и смисъла на увеличението на пропускливостта на граничния контролно-пропускателен пункт " Кулата-Промахон ", както и откриването допустимо най-скоро на граничен пункт " Рудозем-Ксанти ".

Свързаността сред България и Гърция е главен фактор за повишение на успеваемостта на бизнеса и за справяне с последствията от рецесиите в нашия район, счита президентът. Радев дефинира двустранния стокообмен от съвсем седем милиарда евро годишно като явен знак за позитивната наклонност в икономическото съдействие и изрази очакване, че с реализацията на редица нови планове, укрепващи свързаността, статистическите индикатори ще се подобрят още повече. 

" Енергийната рецесия, пандемията от COVID-19 и продължаващата война в Украйна премислиха понятията добросъседство, съдействие, взаимопомощ и взаимност ", уточни още Радев. Той акцентира, че в моменти на рецесия съседите и сътрудниците са най-важни и изрази благодарност за протегнатата ръка от южната ни съседка, с чиято поддръжка България си обезпечи нужните количества природен газ в сложен миг. 

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Въвеждането в употреба на интерконектора през октомври предходната година, възобновяването на плана за нефтопровод по линията Александруполис - Бургас, както и партньорството за повишение на сигурността на газовите доставки, са значими съставни елементи за гарантирането на действителна енергийна диверсификация, сподели още пред представителите на бизнеса президентът.

През февруари Румен Радев беше на публично посещаване в Гърция, на което служебният министър на енергетиката Росен Христов и гръцкият му сътрудник Костас Скрекас подписаха меморандум за съдействие в изследването на опцията за създаване на петролопровод Александруполис - Бургас, напомня Българска телеграфна агенция.

По време на днешния конгрес президентът посочи отличното взаимоотношение на политическо и дипломатическо равнище сред България и Гърция, както и разрастващата се институционална рамка на двустранното партньорство, посредством която бизнесът на двете прилежащи страни да реализира оптимални резултати. Румен Радев открои и квалифицираните законопроекти от служебното държавно управление в региона на правосъдната промяна и възстановяване на нормативната база в поддръжка на бизнеса, допълват от прессекретариата на президента.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР