В орбитата около Земята има астероиди, чиито път пресича този

...
В орбитата около Земята има астероиди, чиито път пресича този
Коментари Харесай

Астрофизик: Ударите по астероиди ще създадат бъдещата планетарна защита на Земята


„ В орбитата към Земята има метеорити, чиито път пресича този на планетата ни. Ако те съставляват заплаха, НАСА ги следи и би трябвало да може да ги отклони. В идващите седмици и месеци следва да се види дали ще се промени траекторията “.

Това съобщи в ефира на „ Тази заран “ доцент Владимир Божилов, астрофизик от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Американската галактическа организация разруши съзнателно сонда в 160-метровия метеорит „ Диморфос “, с цел да ревизира може ли да бъде предпазена земята от евентуална опасност.



„ При този опит се вижда фрагменти от наближаването на кораба към метеорита. При удара се изхвърля голямо количество вещество. Предстои да се види дали орбитата ще бъде изменена и с какъв брой. Това ще сътвори бъдеща планетарна отбрана на Земята “, добави той.

„ Опасен е този метеорит, който е с над 30 метра диаметър и минава на към милион метра от Земята. Последният забележителен конфликт с метеорит е поставил завършек на ерата на динозаврите – тогава умират към три четвърти от всички животни “, акцентира доцент Божилов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР