В определен момент от своята кариера всеки мениджър си задава

...
В определен момент от своята кариера всеки мениджър си задава
Коментари Харесай

Спокойно, само спокойно!

В избран миг от своята кариера всеки управител си задава въпроса: „ Какъв вид водач би трябвало да бъда? “. По-добре ли е да бъда „ наивник “, които всички чиновници харесват, или непоколебим и авторитете началник, който всява почитание и от време на време даже боязън?

Макар че в последните доста компании се концентрират върху построяването на по-приветлива и положителна фирмена просвета, доста от най-популярните водачи в нашето общество към момента са от редиците на „ строгите “ ръководители, като това способства за одобряването на стандарта на неуморния визионер, който не се задоволява с резултати, разнообразни от съвършените.

Истината обаче е, че водачите не могат да бъдат разделяни единствено на „ строги “ и „ добряци “. Дан Робъртс, основен изпълнителен шеф и съосновател на Scout Alarm, притегли неотдавна вниманието ми с друга категория – спокойният водач.

Робъртс има вяра, че „ спокойният водач “ основава работна среда, която прави служащите по-щастливи и продуктивни в дълготраен проект. Според него това се дължи на 4 аргументи:

Спокойният водач провокира почитание и доверие у другите

Робърст споделя, че в неговата компания от чиновниците се чака да сами да демонстрират самодейност и да дават оферти за съответни планове.

„ Макар че считам себе си за спокоен водач, това не значи, че не се интересувам от протичащото се в компания и от резултатите, които реализират моите чиновници. Идеята е, че аз имам вяра задоволително в техните качества и им давам нужната независимост, с цел да извършват дилемите си по метода, по който намират за ней-добре “, споделя той.

На базата на този модел на работа успеваемостта на чиновниците зависи напълно от персоналните им качества и способността им да коват личната си орис.

Много постоянно мениджърите пробват да управляват всеки аспект от работата на своите чиновници, само че съгласно Робърт дребните компании би трябвало да се научат да назначават хора, които могат да се оправят със отговорностите си без непрекъснато да бъдат наглеждани и насочвани в разнообразни направления от своите ръководители.

Спокойната работна атмосфера предизвиква съдействие

Ако ръководителят ви е спокоен и положителен, то това ще се отразя на цялата работна среда и ще помогне на чиновниците да се усещат в сигурност и насърчени да си сътрудничат със своите сътрудници. Когато чиновниците познават сътрудниците си на по-лично равнище, те се усещат по-комфортно да споделят своите хрумвания и визии.

„ Когато е съчетана с ефикасна връзка сред членовете на екипа, средата, насърчаваща съдействие, основава условия за по-гладко и безконфликтно протичане на работния развой спрямо по-строгите и йерархични структури “, споделя Робърт.

Спокойното водачество предизвиква творчеството

Знаете ли какво още предизвиква спокойното водачество? Креативността!

„ Когато чиновниците знаят, че гласът им се чува от останалите, те са по-склонни да споделят забавни и необикновени хрумвания. Изобилието от разнообразни гледни точки е от основно значение за триумфа на всяка компания “, споделя Робъртс.

Спокойните водачи печелят доверие посредством бистрота

Спокойните водачи осъзнават, че не може един човек да бъде претрупан с всички отговорности в компания. Това схващане върви ръка за ръка с вярата, че водачът би трябвало да бъде допустимо най-прозрачен в връзка със своите чиновници, тъй като това оказва помощ за построяването на доверие и преданост.

Според Робърт шерването на значима информация и включването на всички членове на екипа в процеса на взимане на решения кара хората да се усещат като неразделна част от нещо по-голямо и ги стимулира да дават най-хубавото от себе си.

…………….

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР