В опитите си да предотвратят разпространението на пандемията COVID-19, страните

...
В опитите си да предотвратят разпространението на пандемията COVID-19, страните
Коментари Харесай

Вносът на маски в ЕС скача с 1800%. Коя държава членка е внесла най-много?

В опитите си да предотвратят разпространяването на пандемията COVID-19, страните по света са започнаха разнообразни ограничаващи ограничения, които се отразиха отрицателно на интернационалната търговия. В същото време, напълно без изненада, доста се е нараснало търсенето на редица артикули,, които могат да оказват помощ в битката с пандемията, което е имало позитивен резултат върху интернационалната търговия с тези артикули. Един от най-видимите измежду тези артикули са маските за лице, които в този момент се носят освен от медицински експерти, само че и от доста от нас.

Коя страна в Европейския съюз е внесла най-вече маски?

Ако погледнем данни на първата половина на 2019 г.и ги съпоставим с първите шест месеца на 2020 година, виждаме, че вносът на маски за лице в Европейски Съюз фрапантно нараства от 800 милиона евро на 14 милиарда евро, сочат данни европейското статистическо бюро Eurostat. Това е нарастване от 1800%. Разбира се държавите-членки с огромно население са внесли повече маски за лице, в сравнение с държави-членки с малко население. Въпреки това, когато се преглежда вносът на глава от популацията, има обилни разлики сред тях.

Люксембург регистрира най-високия импорт на маски за лице на глава от популацията, равняващ се на 121 евро на човек. Белгия, Германия и Франция са другите страни с импорт над 50 евро на човек.

За разлика от тях, вносът е под 10 евро на човек в Кипър (8 евро), Полша (8 евро), Швеция (7 евро), Хърватия (7 евро), Гърция (6 евро). България е на дъното по този индикатор като в страната данните сочат импорт от 3 евро на глава от популацията. В прилежаща Румъния, за съпоставяне, този индикатор сочи 14 евро на глава от населението-значително повече от България.

Някъде по средата са страни като Литва (28 евро), Чехия и Ирландия с импорт от 27 евро на глава от популацията. Италия, където ситуацията с ковид беше доста съществено е внесла маски на стойност 29 евро на глава от популацията.

 Extra-EU imports of face masks, in EUR per capita

Китай е главният сътрудник на Европейски Съюз за вноса на маски за лице, като достави 92% от маските за лице през първия учебен срок на 2020 година, което е с 30 процентни пункта повече от първото полугодие на 2019 година

 Extra-EU imports of face masks by partner

Ръст на вноса има и при артикули като дезинфектанти, медицински транспортни средства, защитни дрехи, съоръжение за диагностично тестване, медицински устройства, уред за кислородна терапия и медицински консумативи или т.нар ковид-19 свързани артикули.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР