В опит да защити управлението от упреците в политическа корупция

...
В опит да защити управлението от упреците в политическа корупция
Коментари Харесай

Горанов намекна, че БСП и ДПС също са участвали в схемите на Божков

В опит да отбрани ръководството от упреците в политическа корупция на най-високо равнище финансовият министър Владислав Горанов загатна в петък, че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи също не са почтени във връзка с нередностите в хазарта, пише Mediapool.

Схемата за неплащане на дължимите към бюджета такси за
хазарт е работила още по времето на кабинета „ Орешарски ”, а предходният министър Петър Чобанов е заявил, че и той не е знаел за казуса, стана ясно от думите на Горанов от парламентарната естрада. Той бе извикан за обсъждане в Народното събрание във връзка неплатените 700 млн. лева такси и налози за хазарт от компаниите на предприемача Васил Божков, упрекнат в 18 закононарушения. Дебатът бе провокиран и от изказванията на предприемача, че в последните три години е предал на Горанов като министър и на премиера Бойко Борисов 67 млн. лева под формата на подкупи, с цел да получи облекчено облагане в законодателството.

„ Не се зададе въпросът за какво сътрудниците от Българска социалистическа партия упорито питат единствено за интервала от 2015 година насам. За страдание, проблемите, които са установени във връзка с дейностите на Държавната комисия по
хазарта, надалеч не стартират при започване на 2015 година Още от 2013 година за доста хазартни оператори ДКХ е приемала сходен вид правила, които да дават опция да се ползва 20% такса върху комисионите, а не 15% такса върху получените залози. Тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и той не е бил осведомен от Държавната комисия по хазарта за метода, по който се ползва законът ”, уточни Горанов.

Както Mediapool писа още през 2014 година компаниите „ Еврофутбол ” и „ Евробет ” са почнали да ползват схемата с пониженото облагане, която съгласно Министерството на финансите е противозаконна, още от началото на 2014 година, съвсем незабавно след влизането му в действие от 1 януари 2014 година

Горанов трансферира и друга виновност върху Българска социалистическа партия – че са трансформирали налога върху
хазарта в такса, което декриминализиране неплащането му и трансферира контрола от Национална агенция за приходите, която има съществени пълномощия за проверки, в груповия орган ДКХ.

Накрая на дебата Горанов хвърли дълбокосмислен намек към депутатите от Българска социалистическа партия: „ Най-активните участници в днешния спор са работили на „ Московска ” (където се намира офисът на Васил Божков, б.р.) и дано го отрекат ”. Румен Гечев се припозна в упрека и отговори, че Горанов е излъгъл. „ Разхождал съм се по „ Московска ”, само че не съм влизал ”, сподели Гечев, на което Горанов отговори, че имал поради постройката на Столичния общински съвет. „ Всичко друго е виновен негонен бяга ”, уточни министърът.

Антон Кутев от Българска социалистическа партия се възмути от театралната сценка на фона на сериозните обвинявания към ръководещите в корупция. „ Тези шегички уронват престижа на Народното събрание ”, сподели Кутев.

Горанов въобще не разяснява обвиняванията на Божков в рекет, политическа корупция и търговия с въздействие, които назова „ обстоятелства и условия ”, а не „ неистини ” или „ клюки ”, както ги окачествиха депутати от ГЕРБ. В борбата с рецензиите на Българска социалистическа партия, преповтарящи изказванията на хазартния необут, се хвърли сама председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, против която единствена от тройката „ Борисов-Горанов-Стоянова ” нямаше непосредствено обвиняване, че е желала или получавала рушвет.

Стоянова съвсем се закле, че поправката, направена от нея в края на 2014 година, само вкарва частните
лотарии в облагането с 15%, защото при ръководството на Българска социалистическа партия те бяха изпуснати и не плащаха налог цяла година (2014 г.). От думите ѝ се разбра, че и през разум не ѝ е минавало, че законът може да бъде тълкуван превратно.

Това, че
лотариите на Божков са плащани неточен размер на таксата, Стоянова назова „ свободно творчество ” в използването на закона, който съгласно нея от 2015 година насам е безапелационен, че моментните лотарии би трябвало да се таксуват с 15% върху залозите. Стоянова заявява още, че не е имало по какъв начин да упражнява надзор върху налозите и таксите, които заплаща пред Национална агенция за приходите, митниците или ДКХ всеки един икономически индивид.

Менда Стоянова на няколко пъти атакува Българска социалистическа партия, че се пробват да легитимират от трибуната на Народното събрание „ клеветите на един дезертьор ”. „ Г-н Божков приказва лъжи, подкрепени от Българска социалистическа партия ”, сподели Стоянова.

Представителите на левицата неведнъж желаеха ръководещите да поемат отговорност за несъбраните в бюджета 700 млн. лева „ Минати са границите на законността, а би трябвало да са минати и границите на пандиза. Настояваме за допустимо най-бързата оставка на Стоянова, Горанов и Борисов ”, съобщи Антон Кутев.

От Движение за права и свободи в залата присъстваше депутатът Йордан Цонев, който през годините интензивно внасяше ремонти в облагането на
хазарта. Той обаче резервира безмълвие и не взе присъединяване в дебата.

В последна сметка Народното събрание одобри решение, съгласно което Горанов би трябвало да рапортува до 10 юли какви налози и такси са платени от хазартния бранш през последните 5 години. Няма да има разбивка с имената на хазартните оператори, тъй като това е данъчна загадка, само че ще бъде посочено кои компании са заявили некоректното облагане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР