В опит да защити управлението от упреците в политическа корупция

...
В опит да защити управлението от упреците в политическа корупция
Коментари Харесай

Горанов намекна, че и БСП е участвала в схемите на Божков

В опит да отбрани ръководството от упреците в политическа корупция на най-високо равнище финансовият министър Владислав Горанов загатна в петък, че и опозицията от Българска социалистическа партия не е почтена във връзка с нередностите в хазарта.

Схемата за неплащане на дължимите към бюджета такси за
хазарт е работила още по времето на кабинета " Орешарски ", а предходният министър Петър Чобанов е заявил, че и той не е знаел за казуса, стана ясно от думите на Горанов от парламентарната естрада. Той бе извикан за обсъждане в Народното събрание във връзка неплатените 700 млн. лева такси и налози за хазарт от компаниите на предприемача Васил Божков, упрекнат в 18 закононарушения. Дебатът бе провокиран и от изказванията на предприемача, че в последните три години е предал на него като министър и на премиера Бойко Борисов 67 млн. лева под формата на подкупи, с цел да получи облекчено облагане в законодателството.

" Не се зададе въпросът за какво сътрудниците от Българска социалистическа партия упорито питат единствено за интервала от 2015 година насам. За страдание, проблемите, които са установени във връзка с дейностите на Държавната комисия по
хазарта, надалеч не стартират при започване на 2015 година Още от 2013 година за доста хазартни оператори ДКХ е приемала сходен вид правила, които да дават опция да се ползва 20% такса върху комисионите, а не 15% такса върху получените залози. Тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и той не е бил осведомен от Държавната комисия по хазарта за метода, по който се ползва законът ", уточни Горанов.

Както Mediapool писа, още през 2014 година компаниите " Еврофутбол " и " Евробет " са ползвали пониженото облагане още от началото на 2014 година, съвсем незабавно след влизането му в действие от 1 януари 2014 година

Горанов трансферира и друга виновност върху Българска социалистическа партия – че са трансформирали налога върху
хазарта в такса, което декриминализиране неплащането му и трансферира контрола от Национална агенция за приходите, която има съществени пълномощия за проверки, в груповия орган ДКХ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР