В опит да се справи със сериозния недостиг на работна

...
В опит да се справи със сериозния недостиг на работна
Коментари Харесай

Япония планира да вдигне пенсионната възраст над 70 г.

В опит да се оправи със сериозния дефицит на работна ръка, възходящите разноски за обществено подкрепяне и свиващата се маса на данъкоплатците поради застаряване на популацията, Япония утвърди проекти, които дават на хората избор да се пенсионират след 70-годишна възраст, съобщи " Ройтерс ".

Правителството разгласи, че желае да утвърди предложенията посредством законови промени след април 2020 година и ще се стреми да усили поетапно наложителната пенсионна възраст за към 3,4 милиона държавни служители от 60 години в този момент на 65 години.

Сега японците могат да решат да се пенсионират в случаен миг, в случай че са на възраст сред 60 и 70 години, а пък в случай че създадат това след 65-годишна възраст, получават по-голяма пенсия.

Япония е страната с най-голяма междинна дълготрайност на живота в света, до момента в който раждаемостта там предходната година е била рекордно ниска за последните 100 години. По прогнози на управляващите през идващите четири десетилетия японското население ще намалее от 127 милиона през днешния ден на 88 милиона души.

Негативните демографски трендове наред с нежеланието на Токио да смекчи строгите правила за имиграция доведоха до най-големия дефицит на работна ръка от началото на 70-те години на предишния век до момента. Според Международния валутен фонд този проблем понижава ефикасността на икономическите политики на премиера Шиндзо Абе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР