В опит да повлияе на изборите по целия свят Русия

...
В опит да повлияе на изборите по целия свят Русия
Коментари Харесай

САЩ: Русия е похарчила 300 милиона долара, за да подкупва политици в 20 страни

В опит да повлияе на изборите по целия свят Русия е похарчила минимум 300 милиона $, с цел да подкупва политици и политически сили в десетки страни, оповестяват CNN, като се базира на източници от администрацията президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Високопоставен представител на администрацията на президента Байдън е декларирал:  " Ние считаме, че това е единствено върхът на айсберга ".

От началото на 2014 година Русия е превела на непознати политически партии и претенденти в над 20 страни не по-малко от 300 милиона $ в опит да повлияе върху политическите решения, написа и The Washington Post.

Американското разузнаване прави оценка това като " минимална цифра " и, е Русия скрито е превеждала и спомагателни средства в случаи, които са останали незабелязани.

В формалното известие на разузнаването не се загатват съответни страни или лица, които са били обект на сходно финансиране, само че се загатва, че те " обгръщат четири континента ".

Кремъл също по този начин е употребявал Брюксел в качеството му на хъб за фондове, подкрепящи крайно-десни претенденти, а фиктивни компании са употребявани за финансирането на европейски партии и пазаруването на въздействие в други страни.

Сред страните, в които е потвърдена сходна интензивност на Кремъл са Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Източник, осведомен с документа е декларирал, че през 2017 година Русия е платила 500 хиляди $, с цел да поддържа на изборите десноцентристката Албанска демократическа партия.

Източник на WP прибавя в този лист и Мадагаскар, както и Еквадор. Той загатва и " една азиатска страна ", само че без да заяви името и, в която, по данни на разузнаването съветският дипломат е предал на претендента за президент милиони долари кеш.

Сметки на съветските посолства и надзор от ФСБ

По думите на представители на спецслужбите, свързани с Кремъл кръгове са употребявали подставени компании, аналитични центрове и други средства, с цел да въздействат върху политическите събития, от време на време в полза на извънредно десни групи.

Парите са излъчени както кеш, по този начин и във тип на криптовалути, освен това от време на време са употребявани сметките на съветските посолства. Пикът на това скрито финансиране е през 2014 година, оповестява разузнаването.

Политическото финансиране от време на време е било следено от съветски държавни представители и законодатели или от ФСБ.

Във финансовите схеми е бил забъркан предприемачът и основател на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, както и Александър Бабаков, заместител ръководителят на съветския парламент, който през 2022 година беше упрекнат в Съединени американски щати в скрит план за оказване въздействие върху американската политика.

Държавният департамент е предизвестил посолствата на над 100 страни

Държавният департамент е предизвестил за информацията и изводите на разузнаването посолствата на над 100 страни. В предадените им доклади се съдържа информация за активността на Русия и се разказват стъпките, които Съединени американски щати и съдружниците и могат да подхващат за противопоставяне на Кремъл.

Представител на администрацията е съобщил, че американското разузнаване сега в частен порядък осведоми определени страни за тайното финансиране на партии и политици от страна на Русия.

По думите му, тази информация ще остане конфиденциална.

" Но желаеме да дадем на тези страни опция да покачат честността на своите избори в частен порядък ", добавил той.

" В околните месеци Русия от ден на ден ще разчита на своя инструментариум за скрито въздействие, в това число скрито финансиране в Централна и Южна Америка, Близкия Изток и Азия в опит да подкопае успеваемостта на интернационалните наказания и да резервира въздействието си в страните от тези райони на фона на продължаващата война в Украйна ", са предизвестили от Държавния департамент.

" Хвърляйки светлина върху тайното финансиране на политици от Русия и опитите и да подкопае демократичните процеси, ние обръщаме внимание на тези задгранични партии и претенденти върху това, че в случай че те скрито одобряват съветски пари, ние можем и ще ги разобличим ", подчертал представител на американското разузнаване.

По думите му, Русия се пробва да получи преимущество от съответни политически партии и да подкопае демокрацията в тези страни. Според нас, най-ефективният метод да се противопоставим на тайното съветско въздействие е като го разобличим ".

Обзорът не визира опитите за съветско въздействие в Съединени американски щати, само че почитан представител на администрацията е показал, че " този въпрос си остава сериозен проблем " изискващ по-нататъшна работа за отбрана на политическата система на Съединени американски щати.

" Няма никакво подозрение в това, че ние също сме уязвими ", признал той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР