В опит да покаже, че не желае Елеонора Митрофанова за

...
В опит да покаже, че не желае Елеонора Митрофанова за
Коментари Харесай

Кабинетът вика посланика ни в Русия за консултации в София

В опит да покаже, че не желае Елеонора Митрофанова за съветски дипломат у нас, държавното управление извика в София за съвещания посланика ни в Русия Атанас Кръстин.

Премиерът Кирил Петков, който е в Брюксел за съвещание на Европейския съвет, разяснява, че прави оценка:реакцията на Митрофанова като недипломатическа, остра и груба ".

" Затова ние ще извикаме нашия дипломат от Русия за съвещания отбратно в България. Всички знаят какво значи това на дипломатически език. Обикновено, когато една страна извика назад за съвещания посланика си, би трябвало и другата страна да последва и да направи същото ", сподели Петков.

Кабинетът още преди ден заяви, че готвина изявите на съветската посланичка у нас, която обаче не се впечатли и по-късно в сряда дефинира Кирил Петков за служител.

" Смятаме за недопустимо по никакъв метод служители на тази или онази страна без значение от сан и публична служба обществено да подлагат на критика посланика на Руската Федерация ", сподели Митрофанова.

В четвъртък Петков уточни, че не чака българската реакция да " докара до политическо напрежение у нас или до парламентарна или държавна рецесия ".

Според него обаче опозиционни политически групи " ще се опитат да се упражняват по тематиката ".

" Мисля, че няма български жител, който да се радва някой непознат посланик да наскърбява българите и българското държавно управление и ние да сме спокойни към тази теза. Цялото държавно управление осъжда без значение кой посланик да си разрешава да прави това. Ние сме страна, която си държи на институциите и сходно държание е безусловно неприемливо от който и да е било. Нашата коалиция стои крепко и посоката, към която вървим бързо или постепенно, е вярната посока ", уточни Петков.

По думите му в ръководещата коалиция няма различия във връзка със протичащото се в Украйна и страната ни ясно е посочила, че поддържа украинското държавно управление.

Към момента единствено България и Унгария не оказват военна помощ на Украйна. Тази позиция се пази от Българска социалистическа партия и президента Румен Радев.

В четвъртък Петков още веднъж сподели, че над 80% от българите не поддържат обезпечаването на военна помощ за Украйна. Според него не може да се приказва за " снишаване ".

" Как е най-добре да реагираме в този миг - действително това е алегоричен акт. Ние надали ще можем да дадем такова въоръжение, че да променим войната. Но тук е въпрос на позиция. А нашата позиция е толкоз мощна и толкоз в един глас с Европейски Съюз и НАТО, аз доста пъти съм приказвал със Зеленски, оказвайки нашата поддръжка, отваряйки порти за бежанци, изпращайки филантропична помощ. Зеленски персонално ми благодари и сподели, че неговите войски се бият по-спокойно, знаейки че фамилиите им са на несъмнено място у нас. За военната помощ - да доста сме покрай спора, да - знам, че доста българи се опасяват от това и сега вършим всичко допустимо да подкрепим Украйна отвън тази директна военна поддръжка ", уточни той.

И английски военни идват в България

Над 150 военнослужещи от Англия ще се причислят към българската бойна група, заяви Петков.

По-рано стана ясно, че в групата ще взе участие и американска рота с бойни машини " Страйкър ".

В момента се водят диалози и с Италия, тъй че става една много интернационална бойна група под съществуващото решение на Министерски съвет това да е под българско командване, добави Петков.

Бойната група НАТО към този момент е в развой на образуване, като София чака да се командва от българин.

Рублите няма да затрудняват България

Решението наняма да окаже съществено въздействие върху търговията, счита Кирил Петков. Той дефинира решението като политическо.

Един от целите ни в Брюксел е да се концентрираме общоевропейски върху намаляването на цената на газа, съобщи Петков.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР