В опит да ограничи свръхтуризма в една от най-големите си

...
В опит да ограничи свръхтуризма в една от най-големите си
Коментари Харесай

Гърция ограничава туристите до една от най-големите си атракции

В опит да ограничи свръхтуризма в една от най-големите си атракции – Акропола, Гърция ще вкара часови шпации за посещаване, както и електронни билети. Безпрецедентните опашки, забележителното нарастване на посетителите след пандемията от COVID-19 и неконтролируемите подиуми на входа на светилището подтикнаха гръцкото държавно управление да предприеме дейности. Плановете включват и ограничения за обезпечаване на сянка и вода за туристите, чакащи на дълги опашки, с цел да прегледат историческото място.

Очакванията са тази година броят на туристите, които посещават мястото, да надвиши 30 милиона, което е три пъти повече от популацията на страната.

В момента почти 17 000 души дневно преглеждат мястото, запленени от величествения рид и световноизвестния Партенон.

Мерките ще бъдат изцяло приложени до края на месеца “, изясни министърът на културата Лина Мендони. „ Посещенията единствено през юни и началото на юли са се нараснали с 80% спрямо 2019 година “, добавя тя, представена от The Guardian.

Система за времеви шпации, бързи входни точки за проведени туристически групи и електронни билети са измежду стъпките, които съгласно чиновниците ще оказват помощ за облекчение на тапите.

Като най-посещавано място в страната се счита, че Акрополът притегля повече от 17 хиляди души на ден – отражение на несъразмерния туризъм, който засегна Гърция през последните години.

Надеждите са, че откакто бъдат приложени, политиките ще облекчат казуса с опашките, остър от идването на големи круизни кораби.

„ В предишното тези круизни кораби имаха потенциала да транспортират няколко хиляди, популацията на огромно село ", сподели Лисандрос Цилидис, президент на Федерацията на гръцките асоциации на туристическите организации, приветствайки ограниченията. „ Сега корабите са толкоз огромни, че имат размерите на дребна страна на борда и най-малко 30% от всички тези пасажери имат авансово закупени билети за посещаване на Акропола ”.

Гръцката стопанска система извлича големи изгоди от туризма, който се чака да се усили тази година. Големият брой гости обаче могат също по този начин да натоварят инфраструктурата и да причинят вреди на скъпи исторически и екологични обекти.

Свръхтуризмът се трансформира във почитан проблем в Гърция. През ноември предходната година да вземем за пример гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис приказва обстойно и нашироко за заплахите от свръхтуризма в Конвенцията на ЮНЕСКО за международното завещание.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР