В Омуртаг се събират подписи с искане за обявяване на

...
В Омуртаг се събират подписи с искане за обявяване на
Коментари Харесай

Заради безводие: В Омуртаг се събират подписи за обявяване на бедствено положение

В Омуртаг се събират подписи с искане за оповестяване на бедствено състояние в града поради безводие . Проблемът с неналичието на вода в района е дълготраен, повода е продължителното засушаване и неналичието на вода във водоизточника в Кипилово, както и мощно амортизираната и остаряла вътрешно водопроводна мрежа. Градът е на режимно водоподаване.  

Над 12 000 поданици на Омуртаг чакат към този момент три месеца да потече вода от чешмите им “, сподели Магдалена Славова от гражданско обединяване „ Вода за Омуртаг “.

„ В момента имаме водоподаване единствено два пъти седмично за по 2 часа, а елементи от града - за по час. През идната седмица се чака да се окажем в още по-нечовешки режим - да има водоподаване единствено един път на 7-10 дни, единствено за 1-2 часа “,  каза Славова.  Прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология за превалявания до края на октомври за региона - котловината сред Котел и село Кипилово, откъдето се събира водата за карстовия извор „ Кипилово “, сочи, че не се чакат никакви превалявания.

Гражданското обединяване „ Вода за Омуртаг “ предизвикват петиция с искане за неотложно оповестяване на бедствено състояние. Подписи се събират на няколко места в града, както и онлайн, тъй като доста поданици на Омуртаг, които от години живеят и работят в чужбина, поддържат съгражданите си.

Според Славова, с оповестяването на бедствено състояние, жителите желаят да получат полагащите им се по закон: внимание, помощи и ограничения за трайна разрешаване на казуса, като - цялостно и незабавно финансиране за реорганизация на градската водопроводна мрежа.

По думите на членове на Обединението, през последните 25 години градът се е стопил с над 60 на 100, като съществена причина хората да го напущат е водният режим, който от юли до декември всяка година, доближава до съвсем цялостна липса на течаща вода.

С настояванията на жителите на Омуртаг към този момент устно и документално са осведомени кметът на общината Ешреф Ешрефов, регионалният шеф на Търговище Станимир Парашкевов. Днес е изпратено и писма до кабинета на служебния министър на вътрешните работи и до всички институции, в чиито пълномощия е оповестяването на бедствено състояние. 

„ Решението на омуртагското безводие е в цялостна замяна на вътрешната водопроводна мрежа, на която се дължи 85 % от водните загуби и реконструкцията, на която би осигурила непрекъснато течаща вода, даже и единствено с водния дебит от извора в Кипилово. Този витално нужен ремонт може да се финансира по линия от Министерство на регионалното развитие “, счита Магдалена Славова.

Подписката ще продължи до четвъртък, 20 октомври, след което ще бъде изпратена до институциите. 

Управителят на „ ВиК “ – Търговище Явор Миланов сподели, че състояние в Омуртаг е в действителност сериозно. От месец юни в региона на Кипилово не е валяло. „ Не може да се твърди, че имаме неотстранена повреда, както през 2020 година, когато ситуацията беше аналогично “, безапелационен бе още той. По думите на експерта, в тази ситуация страната би трябвало да се задейства.  Решението на казуса на Омуртаг е в три стъпки. Първата – цялостна замяна на вътрешната водопреносна мрежа – въпрос, по който към този момент се работи по етапно. Подменя се мрежата в ниската част на разделения на три елементи град. Средствата за дейностите се обезпечават посредством Министерство на регионалното развитие. За мрежата в междинната и високата част на града следва оповестяване на социална поръчка, с цел да може да се кандидатства за финансиране през 2023 година Втората стъпка е да се обезпечи различно водоподаване за града, посредством доремонтиране на водопровода от село Ястребино, а третата стъпка –  реорганизация и частична замяна на въвеждащия тръбопровод. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР