В Окръжна прокуратура - Кюстендил е образувана преписка по повод

...
В Окръжна прокуратура - Кюстендил е образувана преписка по повод
Коментари Харесай

Екстрадират в Гърция кандидата за кмет на Дупница М. Захаринов, има 6- годишна присъда в Гърция

В Окръжна прокуратура - Кюстендил е формирана кореспонденция във връзка материали, предоставени от Министерството на вътрешните работи - Дирекция „ Международно оперативно съдействие “, съдържащи сведения за Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Тя е издадена от Апелативна прокуратура в гр. Солун, Гърция, и касае българския жител Методи Захаринов, претендент за кмет на Дупница

Лицето се търси от гръцките управляващи за изтърпяване на наказване по дело за владеене и разпространяване на подправени евро банкноти. Решението на петчленния състав на Апелативния съд в гр. Солун, с което Захаринов. е наказан на 6 години „ отнемане от независимост “, влезе в действие през 2014 година

При осъществена инспекция е открито, че търсеното лице, е регистриран в Общинска изборна комисия – Дупница, като претендент за кмет на Община Дупница в идните на 29. 10. 2023 година локални избори. Съгласно наредбата на член 160, алинея 1 от Изборния кодекс лицето се употребява с имунитет. Това събитие попречва провеждането на процедура по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

С решение на Централната изборна комисия от 11. 10. 2023 година е позволено той. да бъде арестуван.

На съображение ЕЗА и решението на ЦИК, с разпореждане на Окръжна прокуратура – Кюстендил Методи Захаринов. е арестуван за период до 72 часа.

Днес, 12. 10. 2023 година, прокуратурата внесе в съда искане за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на търсеното в Гърция лице.

П. Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР