В около 40 града на България ще има манифестация на

...
В около 40 града на България ще има манифестация на
Коментари Харесай

Русофили организират в 40 града на България акция "Безсмъртния полк" за 9 май

В към 40 града на България ще има манифестация на " Безсмъртния полк " за 9 май, сочи формалният български уебсайт на съветската самодейност. Започнало като гражданска самодейност в съветската провинция в памет на починалите във Втората международна война, придвижването бързо е завладяно от формалните управляващи и превърнато в разрастваща се патриотична акция, на която се носят и портрети на умряли десетилетия по-късно ветерани, на диктатора Йосиф Сталин и даже на последния съветски император Николай Втори.

В София шествието ще е от Паметника на незнайния войник до Паметника на руската войска, а за Троян описанието е за маршрута " от остарялата милиция до Паметника на починалите антифашисти ". Освен доказаните 39 града се чака шествия да има в още 12 села и градове за деня на успеха над Германия, слагаща завършек на Втората международна война в Европа.

Организатори са фондация " Безсмъртният полк ", Координационният съвет на съветските съотечественици в България, федерация " Съюз на съотечествениците ", Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните на България, Националното придвижване " Русофили ", Федерацията за другарство с народите на Русия и Оперативно-наблюдателно дело, фондация " Устойчиво развиване за България ", Сдружение " Александър Невски ", конгрес " България - Русия ", Национално съдружие " Заедно с Русия ", Движение " Че Гевара " – България.

Любопитно е, че измежду тези имена се подрежда и Съюзът на българските публицисти. Сайтът на съюза изобилства с проруски публикации и публични известия на посолството на Русия в България. В изявление за уеб страницата ръководителят на УС на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова приказва за случая " Скрипал " и назовава работата на водещи международни медии " открита операция на публичното схващане, изцяло неприемлива и напомняща други злокобни столетия ", както и " гьобелсовска агитация на 100 пъти повторени неистини и внушения, поднасяни като истина ", употребена и като инструмент за произвеждане на предлог за прибягване до наказания и военни дейности.

Председател на фондация " Безсмъртният полк " е Павел Иванов, който е водач на Съюза на комунистите в България. Неговата брачна половинка Петя Паликрушева е водач на " Че Гевара ". Тя е и координатор на самодейността за Пловдив и редактор в българската секция на " Нюзфронт " (news-front.info), който е един от уеб страниците, разпространяващи подправени вести в България, съгласно Европейската работа за външна активност. Сайтът е обвързван с съветската страна, а публицисти от " Информационната организация на Новорусия " евентуално имат връзка с опита за прелом в Черна гора от предходната година.

Българите, които работят за уеб страницата, вземат участие като уредници на други начинания на Русия у нас, като митинги против НАТО. Те стоят и зад смъртната опасност във " Facebook " за хора, оповестени от тях за русофоби, която се проверява от ГДБОП.

В София координатори са Полина Босилкова - представител на съдружие " Сибирско землячество в България ", и Марина Дадикозян, ръководител на Координационния съвет на съветските сънародници в България и ръководител на федерация " Союз соотечественников ". Съветът е организация, служеща за връзка и съгласуваност сред Русия и съветските жители зад граница.

В отчета за националната сигурност на България за 2016 година се отбелязва, че обичаен обект на надзор от непознати специфични служби са земляческите общности в България.

Фондация " Безсмъртният полк " изяснява, че на шествието не са разрешени други знаци с изключение на утвърдените от нея - знамето на Червената войска, алената петолъчка, знамената на Русия и България, както и тъкмо избран вид дребни табла със фотоси на починали във Втората международна война. Няма да се позволяват знаци на Българската войска от Втората международна война, тъй като били фашистки.

Характерните за шествията черно-оранжеви георгиевски лентички се раздават от културния център на съветското посолство - Россотрудничество.

Акцията е извършена за пръв път през 2012 година в съветския град Томск. На идната 2013 година акцията е харесана от Владимир Путин и към този момент се организира в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. " През 2015 година Безсмъртният полк марширува в 15 страни. От 2016 година България също се причислява към самодейността, като за знак на събитието се приема алената петолъчка, с цел да се покаже близостта сред Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България ", написа в формалния уебсайт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР