В огласен днес доклад Съветът на Европа осъди връщането на

...
В огласен днес доклад Съветът на Европа осъди връщането на
Коментари Харесай

Съветът на Европа осъди връщането на всички бежанци и мигранти от европейските граници

В огласен през днешния ден отчет Съветът на Европа осъди връщането на всички бежанци и мигранти от европейските граници и прикани страните членки да прекратят тези нарушавания на правата на индивида, съобщи Франс прес.

Броят на бежанците, мигрантите и хората, търсещите леговище, върнати от морските и сухопътни граници на Европа, е повишен, сочи отчетът, който приказва за феномен, трансформирал се в " систематичен паневропейски проблем ".

Хърватия, Италия, Австрия, Полша, Литва, Латвия, Гърция, Кипър, Турция, България, Франция и Испания са подложени на остри рецензии, че изпращат назад в прилежащи страни мигранти, които се пробват да влязат на тяхна територия. Документът се опира на отчети на неправителствени организации, преброили в департамента Алп Маритим, да вземем за пример, сред 50 и 130 процедури по връщане на мигранти от Франция към Италия на ден през лятото на 2020 година и до 170 през октомври същата година.

Докладът акцентира също, че в някои страни използването на принуждение по отношение на бежанците е доста и редовно. Тя порицава склонността на някои страни да одобряват закони, които узаконяват ограниченията за връщане на мигранти.

" Сегашната обстановка демонстрира, че тежките нарушавания на човешките права, трансформирали се в главен детайл от методите за надзор на границите на страни членки, са жестоки, спорни и контрапродуктивни ", акцентира комисарят по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович във въведението към отчета.

Тя означи двоен стандарт с приемането на бягащите от войната украинци, до момента в който европейските страни не престават да връщат отвън границите си бежанци от други националности

" Човешките права съществуват, с цел да ни пазят всички еднообразно, без значение от произходът ни ", напомни Миятович.

Поради това Съветът на Европа, страж на човешките права на континента, приканва страните членки да сложат завършек на връщането на мигранти и да съблюдават отговорностите си към бежанците, като не ги изпращат назад от другата страна на границата " без индивидуализирана процедура " или без " право на ефикасна отбрана ".

Освен това институцията изисква от страните да вкарат правила за държание и ясни и наложителни стандартизирани процедури за органите, отговарящи за граничния надзор, с цел да третират бежанците по метод, подобаващ на човешките права.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР