В официално свое становище Съветът на ректорите се обяви против

...
В официално свое становище Съветът на ректорите се обяви против
Коментари Харесай

Съветът на ректорите се обяви против отпадане на таксите за студентите

В публично свое мнение Съветът на ректорите се разгласи срещу препоръчаното от държавното управление за отпадане на таксите за студентите държавна поръчка в държавните висши учебни заведения.
От Съвета показват, че законопроектът на кабинета съдържа прекалено много въпроси, че идва изненадващо и ненадейно и че той може да бъде видоезменен в ограничения за целево подкрепяне на обществено уязвими студенти и докторанти.

В мнението си ръководителят на Съвета на ректорите учен Лъчезар Трайков показва, че слагането на всички студенти под общ режим не е обществена мярка, тъй като облагодетелства в идентична степен и социалнообезпечените с финансови благоприятни условия младежи, за които поемането на студентските такси не е проблем.

Той се афишира за увеличение кръга на студентите и докторантите, които получават стипендии, и за повишение заплатите на университетския и неакадемичния състав, което би улеснило в доста по-голяма степен крайния резултат, който цели държавното управление със своя законопроект.

От Съвета на ректорите напомнят, че моделът на финансиране на висшите учебни заведения е морално стар и неефикасен, само че смяната му би трябвало да стане след неговото взаимно разглеждане, тъй като всеки различен метод основава предпоставки за надълбоко разстройство в правилата на действие на системата, която би станала обект на неоправдани управнически опити.

И още: у ректорите буди голямо терзание фактът, че закрепен на законово равнище основен приходоизточник като таксите на студентите, се заменя с механизъм за отплата, който няма избрани в закона параметри и ще се дефинира на годишна база от импортирания от изпълнителната власт закон за Държавния бюджет.

Липсата на правила, по които да се реализира плануванаъа обезщетителна калкулация – пишат още ректорите – ще сътвори големи проблеми на висшите учебни заведения.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР