В официално писмо до Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия, и

...
В официално писмо до Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия, и
Коментари Харесай

Българските евродепутати с призив към Нидерландия: Прекратете блокадата за Шенген

В публично писмо до Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия, и членовете на Комисията по европейски въпроси в Камарата на представителите на нидерландския парламент българските евродепутати приканват за преустановяване на невижданото и безпричинно блокиране на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство, пишат от пресцентъра на ГЕРБ.

Вече 11 години пълноправното участие на двете страни е пленник на неналичието на консенсус в Съвета на Европейски Съюз и в частност на отрицателната позиция на Нидерландия, която остава единственото затруднение пред окончателното решение за приемането ни в Шенген.

През декември следва въпросът да бъде подложен още веднъж на срещата на министрите на правораздаването от страните членки на Европейски Съюз. За да бъде реализирано нужното единодушие преди съвещанието, българската делегация в Европейския парламент декларира подготвеност за провеждането на работни срещи в бърз порядък както с нидерландското държавно управление, по този начин и с представители на нидерландския парламент.

В писмото си българските евродепутати упорстват още Нидерландия да вземе под внимание оценката на Европейска комисия и резолюциите на Екологичен потенциал, тъй че „ процесът по разширение на Шенгенското пространство да продължи с присъединението на България и Румъния и то още до края на тази календарна година ”.

„ Решенията за разширението на Шенген не би трябвало да се слагат в тясна взаимозависимост от националния дневен ред на една или друга страна членка. Редно е към тях да се подходи обективно от позиция на достиженията на правото на Шенген и вероятностите на Европейски Съюз като пространство на взаимност и свободно придвижване ”, се акцентира в писмото, подписано от всички български представители в Европейския парламент.

Те единомислещо и поредно отстояват позицията за унищожаване на вътрешния граничен надзор за България и Румъния. Според тях това е „ от основно значение освен за стопанската система и сигурността на двете страни, само че и за целия Европейски съюз ”, изключително в разгара на редица рецесии като война на прага на Европа, енергийна неустойчивост и растяща инфлация.

Евродепутатите припомнят, че европейското законодателство допуска равнопоставеност сред страните членки, а България и Румъния от дълго време са покрили всички критерии. „ Резултатите от задачата в границите на механизма за оценка на приложението на Шенгенското законодателство са допустимо най-положителните както за България, по този начин и за Румъния. Нещо повече - те са доказателство за непрестанните старания, които двете страни поставят, с цел да се причислят към Шенген ”, означават още българските представители в Екологичен потенциал, като прецизират, че поканата за реализиране на въпросната задача бе отправена непринудено от София и Букурещ в символ на решителност да потвърдят и на процедура своята дарба да пазят външните граници на Европейски Съюз.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР