В общо шест различни области, Европейската комисия (ЕК) предприема действия

...
В общо шест различни области, Европейската комисия (ЕК) предприема действия
Коментари Харесай

ЕК за втори път заведе дело в Европейския съд срещу България заради мръсния въздух

В общо шест разнообразни области, Европейската комисия (ЕК) подхваща дейности против България поради несъблюдение на наши отговорности по европейски наставления. Това стана ясно от резюме на уеб страницата на Европейска комисия.
Най-сериозното деяние е във връзка с околната среда – Европейска комисия заведе дело в Европейския съд поради неприятното качество на въздуха против България. Брюксел споделя, че България не съблюдава пределно допустимите стойности за серен диоксид.
" Що се отнася до България, най-скорошните данни за серния диоксид (SO2), които страната е предоставила, демонстрират трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на SO2 в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи в България . С днешното решение за повторно се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на Европейски Съюз за качество на въздуха. В решението си от 5 април 2017 година съдът удостовери, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ", показва Европейска комисия. Освен България, на съд отива и Испания – поради замърсяване с азотен диоксид.
България е и с де факто последно предизвестие по отношение на Директивата за процедурите за предоставяне на убежища (2013/32/EC). Брюксел споделя в стимулирано мнение, че не сме обезпечили общи процедурни гаранции за разглеждането на молбите за интернационална протекция, които следва да работи в целия Европейски Съюз.
По-назад в процедурата за възможна наказване е въпросът с това по какъв начин се борим със половото принуждение над деца . Европейска комисия ни е изпратила уведомително писмо, че закъсняваме със специфични ограничения за битка със половото принуждение над деца в интернет. Трябва да отговорим до 2 месеца – другояче следва стимулирано мнение какво не вършим както би трябвало и по какъв начин би трябвало да го създадем, а в случай че след още 2 месеца отново не сме изпълнили условията, може да се стигне до Европейския съд.
Освен това, Европейска комисия ни е изпратила уведомителни писма поради ограничение на услуги от наша страна. Според Брюксел, задгранични охранителни компании са товарени у нас с администрация, която липсва, в случай че става въпрос за български компании - да вземем за пример всички документи би трябвало да бъдат съпроводени от формален превод и е налице условие краткотрайните трансгранични снабдители да имат адрес за преписка в България. А второто писмо касае правна наредба, с която се дефинира продължителността на краткотрайното трансгранично даване на услуги. Съгласно законодателството на Европейски Съюз разграничението сред определяне и краткотрайно даване на услуги се прави за всеки обособен случай, като се регистрира освен продължителността, само че и редовността, периодичността и непрекъснатостта на даването на услуги. Временното даване на услуга по българския закон нарушава Директивата за услугите (2006/123/EO) и член 56 от Договора за Европейски Съюз, споделя Европейската комисия. В период от 2 месеца България би трябвало да отговори на тези писма.
Що се отнася до така наречен блокиране на географски принцип в Интернет, България е измежду общо три страни (в компанията на Германия и Ирландия), на които са пратени стимулирани мнения от Брюксел, че не са въвели напълно еврозаконодателството по въпроса (Директива EC 2016/2102). Реално ограниченията да се приключи практиката на географско блокиране бяха финализирани през 2017 година на равнище правила.
Също стимулирано мнение Европейска комисия е изпратила, тъй като България, дружно с Ирландия, не подсигурява взаимното признание на правосъдни решения по наказателни каузи, с които се постановат присъди за отнемане от независимост . " Нито България, нито Ирландия са съобщили за приемането на национално законодателство, транспониращо наредбите на рамковото решение, нито са дали приемливи отговори по отношение на приключването на настоящите законодателни процедури. Понастоящем българските и ирландските органи разполагат с два месеца, с цел да подхващат нужните ограничения, с цел да се съобразят с опасенията, изразени от Комисията. Ако не създадат това, Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против тях. “, споделя Брюксел. Припомняме, че идната стъпка, в случай че отговорът на стимулираното мнение не е приемлив или закъснее (срокът е 2 месеца), е завеждане на дело в Европейския съд.
На България е пратено и уведомително писмо да бъде по-строга във връзка с злоупотребите на финансови пазари . Посочва се, че българският закон не дава отговор на европейските правила, като същото важи още за законите на Австрия, Гърция, Испания, Италия и Франция.Директивата дава на органите по-големи пълномощия да подхващат дейности против тези, които манипулират и злоупотребяват с финансова информация. Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз, признати от страните членки през април 2014 г., от тях се изисква да подсигуряват, че такова действие, в това число манипулирането на референтни индикатори, е закононарушение и се санкционира с ефикасни и поредни наказания на всички места в Европа. В период от 2 месеца страните, получили писма, би трябвало да реагират – другояче следват стимулирани мнения от Европейска комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР