В общо 166 секции ще гласуват избирателите в Турция с

...
В общо 166 секции ще гласуват избирателите в Турция с
Коментари Харесай

Рекорден брой секции за гласуване в Турция, избирателите са между 350 и 450 хиляди - Свят

В общо 166 секции ще гласоподават гласоподавателите в Турция с българско поданство във вота на 2 октомври, броят е рекордно по-голям спрямо всички предишни избори до момента, оповестява Българска телеграфна агенция.

В регионите, обитаеми плътно с изселници от България, които са главният контингент български гласоподаватели в Турция, като Истанбул, Бурса, Ялова, Одрин, Чорлу, Измир, Анкара и други, секциите ще бъдат общо 40 повече спрямо вота през ноември м.г.

“Очаквам по-висока мотивация, респективно по-висока интензивност от гласоподавателите в Турция спрямо предходния избор. Този път ситуацията е естествена - няма забрани поради КОВИД, не е почивка, хората са си по домовете, все фактори, които са преимущество ", разяснява пред Българска телеграфна агенция Кадер Йозлем, експерт по интернационалните връзки. По думите му няма да е изненада, в случай че сe явят да гласоподават 100 хиляди души. " Въпросът е дали резултатът от вота в неделя ще излъчи устойчиво държавно управление в България, каквото желаят гласоподавателите, което зависи от интензивността и в България ", счита той.

Ефраим Камбероглу, ръководител на Асоциацията за просвета и съдействие на балканските турци в Авджълар, съобщи за Българска телеграфна агенция, че секциите в Авджълар ще бъдат три, като в две от тях ще има общо четири машини.

" На тази база чакаме по-засилен интерес към гласуването. Защото на предходни избори заради незадоволителния брой секции и опашките доста хора се отказваха да гласоподават. Ще забележим дали този път секциите ще се окажат задоволителни ”, сподели той.

Ренгинар Мутлу, активистка в изселническа организация в региона Картал на азиатския бряг на Истанбул, означи, че хората избират да гласоподават наоколо до местата, където живеят, вместо да пътуват до България, поради икономическата рецесия.

В Картал ще бъдат разкрити две секции с по две машини във всяка.

Като деятел и поради положителното притежаване на българския език Ренгинар е пособия на съгражданите си да попълнят авансово декларациите за вота на предходни избори.

“Очаквам, че решението на ЦИК декларациите на български език да бъдат одобрявани без значение къде са попълвани, в този момент ще улесни доста гласуването ”, сподели тя.

Днес, в деня на размисъл, в Турция се прави процедурата по запечатването на секциите на територията на страната. Запечатването би трябвало да се прави в наличието на членовете на комисиите (по 4 души за всяка секция), представители на българските дипломатически служби и органи по сигурността.

На турските служби по сигурността е поверена защитата на секциите, бюлетините, обезпечаването на реда и сигурността в изборния ден по искане на българските институции.

От изселническите организации алармираха, че на доста места запечатването на секциите много се забавя поради членове на секционните комисии. Твърди се, че някои още не са пристигнали от България. Запечатването се чака да продължи през целия ден, а може и до среднощ, когато е крайният период, настояват от изселническите организации.

Машини за гласоподаване са сложени в общо 112 секции, като броят на апаратите е 220. Най-много ще са машините в Истанбул. Машинно ще се гласоподава в 33 от общо 51 секции (също рекорд) на европейския бряг и на азиатския бряг на мегаполиса.

Специално за утрешния избор в Турция се чака да дойдат от България наблюдаващи от разнообразни политически партии.

Според разнообразни информации жителите с български паспорти в Турция, които имат право на глас, наброяват сред 350 и 450 хиляди.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР