В Община Вълчи дол Общностен център помага на деца с

...
В Община Вълчи дол Общностен център помага на деца с
Коментари Харесай

Общностният център във Вълчи дол помага на деца с увреждания и уязвими семейства

В Община Вълчи дол Общностен център оказва помощ на деца с увреждания и уязвими фамилии. Той е основан преди година и половина по план с европейско финансиране. За този интервал от време експертите са съумели да оказват помощ на 35 деца с увреждания и на още 210 деца посредством фамилно консултиране.

Варна

В Общностния център във Вълчи дол помощ търсят и намират мнозина, чиито деца са със специфични потребности. Сред тях е Галина Стоянова. Две от децата ѝ посещават центъра, откогато е отворил порти. Синът ѝ Симеон е на 16 години и е с детска церебрална парализа, а 7-годишната Димитричка е с малформация на ходилата. Дълги години компликации съпътстват всекидневието на Галина и децата ѝ.
Галина Стоянова
“Те дадоха на детето ми все едно крайници и ужасно доста им благодаря, в случай че не беше Общностният център, аз в никакъв случай нямаше да имам количка, детето ми да има обуща, да имаме такова внимание да ни извърнат. ”
Общностният център е и единственото място в общината, където оказват помощ на деца с увреждания до 7-годишна възраст.
Минка Радулова - шеф на Общностния център във Вълчи дол: “Работим с децата главно логопедът, психологът, педиатърът според от техните потребности. ”
Освен с деца с увреждания и специфични потребности, екипът работи и с близо 180 фамилии в риск.
Минка Радулова - шеф на Общностния център във Вълчи дол: “Тук най-вече работим на терен. Екипът е мобилен, посещаваме всяко село, като вършим и домашни визити, и групови срещи с родителите. ”
Специалистите оказват и педагогическа поддръжка на деца с увреждания, с цел да могат по-лесно да се социализират в учебно заведение. Центърът обезпечава работа на 11 души. 10 от тях са поданици на общината. След привършване на плана в края на август, общественият център ще продължи да работи с делегирани средства от страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР