В обширен анализ от миналата седмица, поставящ акцент върху задачите

...
В обширен анализ от миналата седмица, поставящ акцент върху задачите
Коментари Харесай

Френско издание: Прокопиев е с най-голямо медийно влияние в България

В просторен разбор от предходната седмица, поставящ акцент върху дилемите пред новото българско държавно управление, реномираното френско списание показва също, че за разлика от множеството европейски медии, които остават самостоятелни от своите мощни акционери, в България бизнесът, политиката и медиите в действителност са доста тясно свързани.

Според изданието, най-емблематичният образец за това е олигархът Иво Прокопиев, който е притежател на седмичния вестник „ Капитал “, само че упражнява надзор и върху мрежа от публицисти в множеството печатни и уеб медийни заглавия на България, в това число в частните телевизионни канали bTV и Нова TV.

Според създателя Анаис Ламарж, точно това събитие му дава огромно преимущество и го нарежда като един от олигарсите с най-голямо медийно въздействие в България, отбелязвайки че финансовият конгломерат на Прокопиев се състои от няколко свързани компании, с многочислени дялове в енергетиката, финансовите пазари, вложенията, недвижимите парцели и, несъмнено, медиите, чиито активи се правят оценка на няколкостотин милиона $.

По-нататък в публикацията се преглежда досегашната система, която е избрана като „ преса, която приема поръчки “. Цитиран е Симеон Дянков, някогашен финансов министър на страната (2009-2013), а в този момент икономист в института „ Питърсън “, който пред „ Льо Монд “ декларира, че „ Неговото завладяване на властта (на някогашният министър председател Борисов – бел.ред.) съответства с изгубването на съвсем всички самостоятелни медии “.

Същевременно, съгласно ръководителя на офиса на „ Репортери без граници “ за ЕС/Балкани „ Правото на информация е в дълбока рецесия в България “, само че несъмнено, репресиите или насилието против публицисти са извънредно редки.

Иво Прокопиев е даден и като образец по какъв начин таблоидите, онлайн новинарските уеб сайтове и телевизионните канали се употребяват от локалните олигарси, с цел да упражняват въздействието си, да скапват репутацията на съперниците и да манипулират публичното мнение. В тази връзка се напомня се, че през 2017г. някогашният основен прокурор Никола Филчев обществено е оповестил опитите на Иво Прокопиев да получи подпомагане от него, само че отводът е довел до голям брой медийни офанзиви от медиите на Прокопиев против прокурора.

Същевременно е представен и създателят Куентин Жоаньо, който в публикация, оповестена в блога Taurillon показва, че съгласно Асоциацията на европейските публицисти – България, 92% от публицистите признават, че работата им постоянно е опорочена от форми на политическа и икономическа интервенция.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР