В обозримо бъдеще, ако не се приемат мерки, ни очакват

...
В обозримо бъдеще, ако не се приемат мерки, ни очакват
Коментари Харесай

В обозримо бъдеще ни очакват екстремни явления: наводнения, суши и градушки

В обозримо бъдеще, в случай че не се одобряват ограничения, ни чакат рискови феномени като наводнения, суши и градушки. България ще минава последователно към по-топъл и изсъхнал климат.

Това сподели световноизвестният български академик доктор Владимир Симеонов в предаването " 120 минути "  по БТВ.

Следя процесите от 30 години. Обикновено действителността е по-близо до неприятните прогнози, в сравнение с до междинните. Да не приказваме за оптималните. Така е, тъй като продължаваме да отделяме парникови газове, които провокират стоплянето на планетата с възходящи темпове, освен че не го понижаваме, сподели още той.

Според него в околните 50 години поради изсичането на дървета се чака част от Амазония да изчезне и да се трансформира в савана, което ще промени климата освен на Съединени американски щати, само че и на целия свят. Ако продължаваме по този начин, може би освен Испания и Португалия могат да се трансфорат в пустини, само че и цялото Средиземноморие, сподели ученият.

Може би родените през 2023 година ще я помнят като най-студената зима в живота си, добави Симеонов. Той изясни, че не се знае по кое време могат да стартират необратими промени.

Тази граница към този момент е премината с някои от кораловите рифове, които са изчезнали, само че остава неразбираем въпросът с ледниците. Ако стартират да се топят крайбрежията на Исландия, това може да вдигне морското ниво със 7 метра. Вероятно това ще стане до 500 години. На първо време ни чакат рискови феномени като градушки и суши, както и горещи талази. България също ще минава последователно към по-топъл климат. България не е доста богата на водни запаси, макар че един от митовете е, че сме. Водата ни зависи доста от горите и тук идва едно от терзанията ми, изясни доктор Симеонов.

Ученият добави, че Земята е минавала през доста климатични промени, само че разликата е, че в този момент темпото на измененията е доста по-високо. Затова в бъдеще ще има доста климатични мигранти.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР