В Областната администрация във Велико Търново се проведе заседание на

...
В Областната администрация във Велико Търново се проведе заседание на
Коментари Харесай

Заседава Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации в Търново

В Областната администрация във Велико Търново се организира съвещание на Областната комисия за битка с епизоотичните обстановки на територията на област Велико Търново. Губернаторът проф. доктор Любомира Попова откри съвещанието. Комисията бе осведомена със обстановката и предприемането на ограничения за попречване проникването на болесттите Инфлуенца (грип) по птиците, Чума по дребните преживни животни и Африканска чума по свинете на територията на региона.

Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Станимир Спасов срещна присъстващите с характерностите и разпространяването на тези болести.
 d-r-spasov_975x768  komisiq_1024x598
„Грипът по птиците носи съществени финансови загуби. Основните ограничения за недопускане на неговото разпространяване са ограниченията за биосигурност и ефикасното обезпечаване превоза при напредването на животните. Чумата по дребните преживни животни се появява за пръв път у нас, тя е извънредно рисково заболяване, не се постановат карантини и не е удачно използването на жива ваксина.

„Основната превантивна мярка за Великотърновска област е недопускането за нахлуване на животни. Африканската чума по свинете първо потегля от Грузия, навлиза в Полша, като последната понася съществени финансови загуби. Основните ограничения са за биосигурност на свинефермите и вярно проведена активност на ловните организации. Концесионерът на пристанището в град Свищов се е заел да построи дезинфекционна площадка.“, сподели доктор Спасов.

Поставянето на електропастири, позволения за самостоятелен лов и награди за отстреляни диви прасета са спомагателните ограничения, които са взети от РДГ- Велико Търново. Дирекотрът на РДГ Николай Николов посочи, че от 19 юли е налице и възбрана за събиране на трюфели.

Комисията взе решение в период до 27 юли да се свикат всички общински епизоотични комисии за предприемане на нужните ограничения по осъществяване на Заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите във връзка със болесттите, като се реализира и своевременна противоположна връзка с Областната комисия за битка с епизоотични обстановки по отношение на подхванатите ограничения. Да се обърне изключително внимание на ловните дружини за нужните дейности. Да се правят прецизни инспекции на транспортните средства, пренасящи дивеч, живи живони, птици и фуражи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР