В Областна администрация Силистра по покана на областния управител Минчо

...
В Областна администрация Силистра по покана на областния управител Минчо
Коментари Харесай

Силистра прие мерки във връзка с опасността от африканска чума по свинете

В Областна администрация Силистра по покана на регионалния шеф Минчо Йорданов бе извършено съвещание на Областна епизоотична комисия, която е част от Областен съвет по епидемии и епизоотии. Повод за форума е съществуването на огнища с африканска чума по свинете в две обитаеми места в област Монтана. Заповед на БАБХ от преди няколко дни изисква на регионално равнище до 28 юли да бъдат подхванати избрани ограничения за повишение на епизоотичната подготвеност за недопускане на развиването на заболяването и в други краища на страната, както това се случва в прилежащите балкански страни.

На базата на тях предстоят и съвещания на общинските епизоотични комисии по места. Там се планува да бъде заострено вниманието на локалната изпълнителна власт в лицето на кметовете, ав къси периоди – доникъде на м. август, да бъде осъществена инспекция инвентаризация на отглежданите при домашни условия свине. Както е известно, възможно е развъждане на свине до 3 на едно място, освен това наложително маркирани, което е доказателство, че са закупени от лицензирани ферми.

Предвидено е разпределяне на брошури – посредством кметовете и ветеринарните лекари, в които се изяснява какви дейности да се подхващат от притежателите на животните. След инспекцията ще бъде обновен воденият указател. От ОД на БАБХ припомниха на участниците в комисията, че по отношение на казуса би трябвало да се имат поради: Програма за контрол 2022-2024 година и Планза деяние от 2021 година В тях са планувани разнообразни действия като за обстановката, в това число за реда за информиране на популацията, инвентаризациите, прегледите за био сигурност, взаимоотношението с институции като Министерство на вътрешните работи и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР