В Областна администрация Благоевград се проведе работна среща с цел

...
В Областна администрация Благоевград се проведе работна среща с цел
Коментари Харесай

На работна среща беше обсъдена карта на социалните услуги в област Благоевград

В Областна администрация Благоевград се организира работна среща за разискване предлагането за Карта на обществените услуги в област Благоевград. Участници във форума бяха представители на общините и дирекциите за обществено подкрепяне в региона.

Срещата откри регионалният шеф Мария Димова. Тя изрази безапелационната си поддръжка да бъде обезпечено правото на всички нуждаещи се лица в региона да употребяват обществени услуги.

В осъществяване на Закона за обществените услуги (ЗСУ) и Наредбата за обмисляне на обществените услуги (НПСУ), според член 48, алинея 1 са препоръчани за публично разискване на уеб страницата на региона и на уеб страниците на всички 14 общини на територията на региона - Анализът на потребностите на национално равнище от обществени и интегрирани здравно-социални услуги и Предложението за Национална карта на обществените услуги.

По време на срещата бе коментиран териториалният обсег на обществените услуги на регионално равнище и разкриването на нови обществени услуги за резидентна грижа в региона.
Общият брой на обществените услуги на територията на област Благоевград е 106 с 2484 консуматори. Броят на обществените услуги за пълнолетни лица е 76 с 1787 консуматори.

Въз основа на направения разбор на положението на обществените услуги на територията на региона излиза наяве, че област Благоевград има разкрити доста обществени услуги за резидентна грижа за пълнолетни лица, само че липсват интегрирани здравно-социални услуги за деца и пълнолетни лица. По-малък е броят на услугите за дневна и почасова грижа и поддръжка. Дирекция „ Социално подкрепяне “ и общините работят за обезпечаване на еднакъв достъп до услуги на всички нуждаещи се.

Политиката на регионалната и общинските администрации е обмисляне на обществени услуги, според действителните потребности и потребности на популацията, като стремежът е отмерено систематизиране на обществените услуги на територията на региона.

Следващата работна среща за приемане на окончателните оферти за карта на обществените услуги за област Благоевград ще бъде извършена на 10.11.2023 година
До 13.11.2023 година би трябвало да бъдат направени мнения от всяка една община, в които да бъдат отразени мненията на жителите и институциите от публичното разискване и дейностите на общините по съгласувателната процедура за откриване на нови обществени услуги.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР