В област Разград през последните 3 години са утвърдени общо

...
В област Разград през последните 3 години са утвърдени общо
Коментари Харесай

За последните 3 години няма специализанти в област Разград

В област Разград през последните 3 години са одобрени общо 11 места за специализанти, финансирани от страната. От тях няма нито едно заето. В допълнение за 2023 година (за първата заповед за годината) лечебните заведения в област Разград не са декларирали нито едно място за специализант, финансирано от страната.

Това декларира служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев в отговор на депутатски въпрос, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Меджидиев добавя, че по осигуреност с медицински сестри област Разград се подрежда на 24-то място от 28-те области, като възрастовата конструкция е добра по отношение на междинната за страната. Основните проблеми пред, които е изправена специалността на здравната сестра са: ниското заплащане; свръхнатоварване на работното място и недобри условия на труд; недобър работен микроклимат заради липса на дейно партньорство и равнопоставеност с останалите медицински експерти в екипната работа; недооценяване от другите медицински експерти, медиите и обществото; липса на действителна вероятност за кариерно развиване и разширение на компетенциите им; феминизиране на специалността с всички отрицателни последствия от това.

Изборът на един медицински експерт да работи на несъмнено място, в това число като специализант, зависи от разнообразни фактори - трудовото заплащане, опциите за професионално развиване в лечебното заведение, наличната инсталация и база на лечебното заведение, отношението на сътрудниците и обществото като цяло, самото обитаемо място, което следва да обезпечи положителни условия на живот и благоприятни условия за развиване и на членовете на фамилията на медицинския експерт и други /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР