В област Кърджали са сключени 54 договора за над 24

...
В област Кърджали са сключени 54 договора за над 24
Коментари Харесай

Министър Пулев: 32 проекта за над 18 млн. лв. са подадени в област Кърджали по първата процедура от Плана за възстановяване

В област Кърджали са подписани 54 контракта за над 24 млн. лева по ОПИК 2014-2020

От компании от област Кърджали са подадени 32 планови оферти за над 18 млн. лева по първата отворена процедура от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) – „ Технологична рационализация “.

Това сочат данни на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГДЕФК) към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Мярката ще подкрепи бизнеса в закупуването на нови уреди и машини в индустриални предприятия за обновяване и рационализация на техническия им парк. Стойността й е 260 млн. лева В края на кандидатстването са признати двойно повече от предстоящите оферти – общо 2 537 плана за над 1 милиарда лева от компании от цялата страна. В рамките на мобилната приемна, която организира в цялата страна, министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев разгласи, че към Коледа МИР ще разгласи описите на всички компании, които ще получат финансиране по тази мярка. По думите му, първата фаза на оценката е минала и към финалната фаза не престават над 2000 от тях.

Общият брой на подписани контракти по цялата Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (2014-2020 г.) в област Кърджали е 54 бр. за над 24 млн. лева, като 53 от тях към този момент са завършили. МИР е финансирало и 11 плана за енергийна успеваемост за близо 1 млн. лева Отпуснатата безвъзмездната финансова помощ за превъзмогване на следствията от COVID-19 в Кърджали, също по линия на МИР, е за над 8 млн. лева, като са подписани 336 контракта за приемането й.

До края на годината Министерството на нововъведенията обезпечава за дребните и междинни предприятия 600 млн. лева единствено по Плана за възобновяване. Работи се по четири процедури, като две от тях са към този момент отворени – „ Технологична рационализация “ и „ ИКТ решения и киберсигурност “. По втората бизнесът може да кандидатства до 19 декември. Стойността й е 30,6 млн. лева и е за разработване на уеб сайтове, онлайн магазини, мобилни приложения, онлайн маркетинг, системи за киберсигурност и други До момента са подадени над 6500 планови оферти за над 120 млн. лева

На 12 декември за публично разискване бе оповестена и процедурата за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ с бюджет от 200 млн. лева Тя е за създаване на фотоволтаични системи – така наречен слънчеви панели и акумулатори за локално предпазване на сила, а самата сила ще се създава за лична приложимост, без да може да се препродава. 50% от инвестицията ще се финансира през ПВУ. За тях ще могат да аплайват с изключение на микро-, дребни и междинни предприятия, само че и такива със заети до 499 лица или с до 1 500 души.

Последната за тази година процедура е за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност на стойност от 120 млн. лева Общественото разискване по нея завърши на 2 декември, а до края на годината се чака да бъде отворена за кандидатстване от компании, получили „ Печат за високи достижения “ от Европейска комисия, за които финансирането в предходния програмен интервал не е стигнало.

За рекордно къс период бяха утвърдени и двете европрограми на МИР. Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 година с бюджет 3 милиарда лева бе изпратена в Брюксел на 16 август и утвърдена от Европейската комисия на 3 октомври и Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември. Само по двете нови стратегии дружно (ПКИП и ПНИИДИТ) МИР ще ръководи общо над 5 милиарда лева за интервала 2021-2027 година Те ще финансират стремително създаване и внедряване на нововъведения, както и въвеждането на научни разработки и тяхната комерсиализация в производствата и дейностите на компаниите. Още след 1 януари стартира поетапно отваряне на обособените стратегии за кандидатстване. То се реализира единствено електронно през системата ИСУН ( ), а повече информация е оповестена на уеб страницата на МИР ( ).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР