В Обединеното кралство живеят повече българи, отколкото във всички градове

...
В Обединеното кралство живеят повече българи, отколкото във всички градове
Коментари Харесай

Преброяването на бюлетините във Великобритания ще е цирк

В Обединеното кралство живеят повече българи, в сравнение с във всички градове на България, като се изключи три. И въпреки всичко намаляването на броя на изборните секции, дружно с рестриктивните мерки против Covid-19, значи, че по-малко българи от всеки път ще могат да гласуват на парламентарните избори, написа Emerging Europe.

Българската общественост на Обединеното кралство от една от най-големите и политически дейни български диаспорни групи. Доскоро беше мъчно да се пресметна точният брой на българите, непрекъснато пребиваващи във Англия.  Според данни на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство от септември 2020 година минимум 259 600 българи са получили статут, което им разрешава да живеят и работят в Обединеното кралство за неопределен срок.

Крайният период за подаване на молби на жителите на Европейски Съюз по схемата за уседналост обаче към момента не е изминал и действителният брой може да е  по-висок. Въпреки това българските жители съставляват шестата по величина група жители на Европейски Съюз в Обединеното кралство като цяло и петата по величина група в Северна Ирландия и в Шотландия.

Британското правителство  на 29 март отстрани заповедта си " останете вкъщи “ за първи път от близо три месеца, само че заповедта " останете в града си " остава в действие във всички елементи на страната. Това лимитира, че опцията на хората да пътуват до изборна секция в различен град е минимална. 

Въпросът се задълбочава в допълнение от обстоятелството, че България не позволява гласоподаване по пощата или отдалечено: концепцията беше изрично отхвърлена на референдум през 2015 година

„ Ние сме група от седем доброволци в изборна секция и множеството от нас ще би трябвало сами да управляват потока от хора “, споделя тя. „ Открихме местата сами, при условия, при които множеството заведения са затворени. Трябваше да попълним документи, с цел да оценим заплахата, обвързвана с процеса на гласоподаване, и да опишем по какъв начин ще следваме стъпка по ограниченията срещу Covid-19 ", коментира журналистката Мария Спирова, която работи в Оксфорд.

Ива Лазарова от Института за развиване на публичната среда  посочва, че на доста места във Англия хората ще имат единствено 60 секунди за гласоподаване.

„ На последните парламентарни избори за гласувалите в България най-бързо записаното време за гласоподаване беше две минути, а най-бавното беше 87 минути. Междувременно българите, които гласоподават в чужбина, също би трябвало да попълнят формуляр, в който декларират, че няма да се пробват да гласоподават на друго място, което в допълнение забавя работата на комисията. ", изясни тя.

Емил Соколов,  учител по история в Университета в Ексетър, който е бил част от секцията в университетския град, споделя пред Emerging Europe , „ Намаляването на броя на изборните секции, направи процеса по-сложен. Междувременно има рекорден брой хора, които биха желали да гласоподават тази година. ", добави той. 

Притесненията за бариерите пред гласуването бяха повдигнати за първи път  след Брекзит. Тогава стана ясно, че България ще одобри закон, който лимитира броя на изборните секции, които могат да бъдат отворени в страна отвън Европейски Съюз до 35. В резултат на това 45 от 80 заявките, подадени от българи във Англия за изборни секции, бяха отхвърлени.

Българите във Англия се тормозиха, че това може да повлияе на резултата от изборите.

„ Това ще направи процеса по-бавен, муден и когато би трябвало да се броят бюлетините, това ще бъде цирк “, споделя Соколов.

„ Процедурите, които би трябвало да се съблюдават тази година, са по-сложни от нормално. Всички локални доброволци работиха интензивно за организирането на изборната секция в нашия град. Сега, когато по-голямата част от работата към този момент е свършена, на някои хора без образование е било разрешено да се явят единствено поради партийната си принадлежност. На идващите избори не е несъмнено какъв брой доброволци ще бъдат подготвени да оказват помощ, в случай че считат, че цялата им работа тази година е безрезултатна ", разяснява той. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР