В няколко области на страната от днес се въвеждат нови

...
В няколко области на страната от днес се въвеждат нови
Коментари Харесай

Нови Covid ограничения влизат в сила в няколко области


В няколко области на страната от през днешния ден се вкарват нови противоепидемични ограничения поради възходяща заболеваемост от Ковид-19, осведоми БНР.

В Пловдив обектите на закрито, където се влиза със зелен документ, би трябвало да работят на 50% от потенциала си. Работното време на игрални зали, казина, обекти за хранене и развлечения става от 5 до 22 часа. От Сдружението на заведенията са безапелационни, че няма да се съобразят с новите ограничавания.

Кръстина Миткова от сдружението на заведенията в града дефинира ограниченията като несъответстващи и безсмислени. По думите ѝ още след въвеждането на условието за зелен документ клиентите са се отдръпнали и от дълго време се работи с потенциал под 50 %, а броят на банкрутиралите ѝ сътрудници непрестанно се усилва.

„ Това е още една насмешка с сектора ни. При нас се вкарват спомагателни ограничения, а там където се работи без зелен документ няма безусловно никакви ограничавания. Този път няма да се подчиним. “

Кръстина Миткова изясни по какъв начин ще реагира браншът при налагането на наказания за работа след 22 часа.

„ Ще апелираме актовете. “

От РЗИ увериха, че контролът ще бъде засилен. Ще се ревизират също комерсиалните обекти от вид мол, където има възбрана за визити на малолетни без компаньон.

Ще се следи и какво е натоварването на линиите на градския превоз. Там където се откри, че има скупчване на хора, ще бъдат пускани в допълнение рейсове, увериха от Община Пловдив.

В Благоевградска област ограничаващите ограничения ще бъдат в действие 2 седмици. Заведенията и нощните клубове ще работят с половината от потенциала и площта си, само че нямат ограничавания в работното време.

В цялата област се затварят езиковите и други просветителни центрове и школи, както и пенсионерските клубове. Преустановява се организацията и провеждането на екскурзии в страната, музикални събития, фестивали и събори.

Спортните събития се организират без аудитория и при строго съблюдаване на ограниченията за сигурност, в това число с авансово тестване.

Големите търговски обекти се задължават да управляват входовете и броя на посетителите, с цел да няма скупчване.

Във всички затворени пространства, както и на откритите пазари носенето на маски е наложително. Работодателите би трябвало оптимално да провеждат за чиновниците си работа от разстояние.

Заведенията ще работят с 50 % от потенциала и местата за гости, като зеленият документ остава наложителен. Няма да има обаче ограничавания в работното време, посочи регионалният шеф Валери Сарандев.

„ След извършени срещи и диалози с работодателите категорично беше посочено, че това ще докара до напрежение “

От през днешния ден всички възпитаници са в междусрочна почивка, само че вечерният час в региона за тях остава 20 часа.

До сряда детските градини в Силистренска община затварят порти поради нараснала заболеваемост от ковид. Въвеждат се и редица противоепидемични ограничения на територията на цялата област Силистра.

В Бургас се лимитира до 50 на 100 публиката на културни и спортни събития. Забранява се малолетните да посещават търговски центрове и заведения без аставник.

В област Добрич се не разрешава до 6 февруари визитата на малолетни в търговски центрове, кина и заведения без аставник


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР