В няколко населени места в района на Варна обстановката е

...
В няколко населени места в района на Варна обстановката е
Коментари Харесай

Ураганният вятър взе 2 жертви, затвори пътища, остави десетки села без ток

В няколко обитаеми места в региона на Варна ситуацията е усложнена. Най-тежка е ситуацията в Аксаково и Вълчи дол, само че няма хора, за чийто живот да има директна опасност. В тези елементи на страната има затворени пътища и паднали дървета.

Това сподели шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (ГДПБЗН) Александър Джартов, оповестява Българска телеграфна агенция. 

В региона на Шумен има снегонавяване и преспи. В северната част на региона няма ток. Няма информация за бедстващи хора. Също поради снегонавявания са затворени проходи сред Шумен и Бургас, сподели още Джартов.

Кметът на  Благомир Коцев разгласи бедствено състояние в общината тази нощ. " Тежката метеорологична конюнктура докара до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и мощният дъжд, тук-там и сняг, затрудняват мощно дейностите на спешните екипи в тъмната част на денонощието. 

Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет региона на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират основни пътни артерии, разрушават инфраструктура и нанасят вреди. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е допустимо свободното напредване. Блокирани са транспортни средства и хора на територията на общината ", се споделя в обръщението на кмета на Варна. 

От Общината приканиха хората да не излизат от домовете си, в случай че не е неотложно. Още две общини в региона оповестиха бедствено състояние - Суворово и Вълчи дол. Жена на 43 години от Каспичан, която работи във Варна, е починала, откакто е била затисната от паднали клони от дървета от продължаващия и сега ураганен вятър в града, оповестиха от пресцентъра на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

" Бедственото състояние остава и през днешния ден, спешният щаб ще взема решение дали утрешният ден ще е образователен ", съобщи на брифинг кметът на Варна Благомир Коцев и призовава жителите да останат по домовете си и да не употребяват персоналните си коли с изключение на, в случай че не е неотложно. 

33 молдовци, измежду които и 2 деца, са били изведени от рейс, който е затънал край Варна. 

Бедствено състояние бе оповестено и в Дългопол. 

Десетки обитаеми места в област Добрич са без ток, по информация на дежурните в енергоразпределителното сдружение " Енерго про ". Част от град Балчик, селата Соколово, Дъбрава и Змеево, както и в Генерал Тошево и село Малина, и в община Каварна няма електрозахранване. Без ток са и в селата Българево, Могилите, Видно, Иречек.

Над 30 сигнала за закъсали коли са получени в пожарната, като пътуващите в тях са евакуирани.

Евакуацията се прави с един противопожарен автомобил. Вторият е закъсал в снежна пряспа. Евакуационни действия се правят главно по основен път Добрич - Г. Тошево - с. Кардам, както и по основен път Добрич - Варна, в правата Пети километър- с. Стожер - с. Дебрене - до границата с област Варна.

Затворен заради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград, на пътен възел „ Диамант " е построен контролно-пропускателен пункт от 23:00 ч. нощес, заяви за Българска телеграфна агенция представителят на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Шумен Ася Йорданова. Полицейски чиновници пренасочват водачите по обходен маршрут през Търговище. Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра, в региона на Хитрино, заради мощни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна. В региона без ток са общо 31 обитаеми места. Дежурните екипи на ЕРП-Север работят за премахване на повредите.

Бе оповестено и бедствено състояние в шест общини в Шуменско. През нощта са подадени 100 сигнала за закъсали коли и бедстващи хора. В редица обитаеми места е прекратено електрозахранването и водоснабдяването. Пострадали хора няма.

Затворен е основният път за Силистра, а снежният капан е хванал с изключение на пътуващите коли и машини на пожарната.

" Над 27 души са избавени, част от тях се намират в разнообразни кметства на общини и села ", заяви ком. Иван Иванов. 

Има 4 закъсали противопожарни коли поради снега, като в единия имало 6 жители.

Заради стихията са спрени и рейсовете в Добричка област. 

В Бургас към момента ситуацията е относително спокойна, оповестиха от Общината. Постъпили са 10 сигнала за паднали или наклонени дървета в комплексите " Меден рудник ", " Славейков ", " Черно море ", " Братя Миладинови ", на пътя Бургас- квартал " Сарафово ", квартал " Долно Езерово ". Два от сигналите са за дървета върху коли. Работи се по премахване на проблемите. 

Областният шеф на област Бургас Пламен Янев привиква незабавно експертно заседание на оперативния щаб по отношение на влошената климатична конюнктура, оповестиха от пресцентъра на Областна администрация. Вятърът в община Царево продължава да е мощен. Има доста паднали дървета към селата Българи, Кости и Бродилово, оповестиха от общинската администрация. Екипи на общината и пожарната работа към този момент са на място и разчистват блокираните пътища. Силният вятър събори дървета и рекламни табели в Свети Влас, изпочупени са витрини на търговски обекти, улично осветяване.

Ураганният вятър е нанесъл провали на заведенията по Северния плаж в Бургас, а морето е превзело пясъчната линия. Във водата са отнесени пейки и инвентар от заведенията.

Снегът блокира и достъпа до Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново, а има и закъсали коли. Пътят от Царево към Малко Търново е непристъпен. 

Над 25 сигнала за паднали дървета са подадени на „ горещия телефон " на Община Стара Загора през вчерашния ден. Това заяви в персоналния си фейсбук профил заместник-кметът Радостин Танев. Той уточни, че екип от дирекция " Местната администрация ", дружно със чиновници на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", взаимно със съдружие " Брат за брата - Стара Загора " и избавителен клуб " За Бъдеще - Стара Загора " и отстраняват вредите след мощната стихия.

Няма потърпевши, нанесени са материални вреди по няколко автомобила.

Мъж почина и нощес в София. Инцидентът на столичния бул. „ Илиянци ". Според първичната информация от мощния вятър дърво е паднало върху движещ се по пътното платното лек автомобил, в което пътували мъж и жена. На място е умрял 65-годишният мъж, а брачната половинка му е в тежко положение. Тя е откарана в болница за оказване на здравна помощ.

Пет сигнала за паднали и счупени клони са получени в дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита " към Столичната община от 8:00 часа насам през днешния ден.

През вчерашния ден са постъпили 46 сигнала, свързани с катастрофи поради мощния вятър.

Затворени пътища, анулирани полети и влакове

Летището във Варна работи, само че има закъснели и анулирани полети, споделиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на аеропорта.

Отменени са някои влакове тази заран поради паднали клони върху стоманения път, демонстрира информация на уеб страницата на Българските държавни железници (БДЖ). Пътническият трен от Каспичан за Русе се анулира поради провиснали и паднали клони върху жп линията. Пътниците се пренасочват към последващи влакове по това направление. Пътническият трен от Русе (Разпределителна) до Горна Оряховица също няма да се движи заради провиснали и паднали клони върху стоманения път. Крайградски пътнически трен от Самуил до Каспичан също е бил анулиран тази заран.

Фериботната платформа, обслужваща Оряхово – Бекет, краткотрайно прекрати работа, поради неприятните метеорологични условия.

Няколко пътища в страната са затворени поради снегопочистване, оповестяват от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Ограничението важи за Дюлинския проход, както и за пътя Тервел - Кочмар. Тази заран беше възобновено придвижването през Айтоския проход. Затворен за придвижване е пътят Вълчи дол – Генерал Киселово – Ведрино. От 22:00 часа нощес е бил затворен за придвижване и пътят Вълчи дол – Суворово. Областното звено „ Пътно управление- Варна " осведоми, че третокласният път Ветрино – с. Калоян - с. Търница (област Шумен) също е затворен за придвижване. Заради усложнената конюнктура на пътя Добрич – с. Искър – Вълчи дол също е наложена възбрана за придвижване на коли. Забранено е придвижването на транспортни средства над 12 тона и в двете направления по пътя Варна – Добрич. От 7:00 часа тази заран възбрана за придвижване на транспортни средства е наложена и на пътя Аксаково – Аксаковска гледка – Кичево. В правата от пътя Кичево – Албена също не се позволява никакво придвижване.

Отворен за придвижване на леки коли е пътят Варна - Добрич, пристъпен е и пътят от Добрич - Албена, пътят Балчик - Добрич също е отворен, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Областна администрация - Добрич. Поради мощния вятър и изобилния снеговалеж, до късно нощес е имало закъсали коли, като все още пътищата са разчистени. Движението на товарни коли е неразрешено по пътя Варна - Добрич. Пътят Добрич - Генерал Тошево е затворен заради снегонавявания.

В Пловдив има 59 сигнала за катастрофи, на които са реагирали през миналото денонощие звената на пловдивската дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Извършени са 53 аварийно-спасителни и помощни интервенции свързани с следствията от мощния вятър. В Пловдивска област без ток са селата в Родопската яка, както и в региона на Асеновград. В област Смолян - регионът на Неделино и Баните. Причините са скъсани въздушни проводници.

Няма потърпевши жители и наранено имущество.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР