В няколко европейски страни са регистрирани случаи на ботулизъм, свързан

...
В няколко европейски страни са регистрирани случаи на ботулизъм, свързан
Коментари Харесай

Затварят клиники в Турция заради случаи на ботулизъм след интрагастрално инжектиране на токсин

В няколко европейски страни са регистрирани случаи на ботулизъм, обвързван с интрагастрално инжектиране на ботулинов невротоксин, сигнализира Европейският център за надзор на болесттите (ECDC). От края на февруари до 10 март т. година са докладвани 67 случая, от които 53 в Турция, 12 в Германия и по един – в Австрия и Швейцария. Наличната все още информация демонстрира, че всички пациенти са минали тези медицински интервенции за намаляване.

Според информацията по-голямата част от случаите в Турция са свързани с една частна клиника в Истанбул, а три – с частна болница в Измир, които към този момент са затворени от управляващите. 

Симптомите на пациентите след интервенцията варират от леки до тежки, като при няколко се е наложила хоспитализация. Те са били признати в отделения за интензивно лекуване (ICU) и са получили лекуване с ботулинов антитоксин.

Препоръката на ECDC e при съществуване на симптоматика да се потърси медицински съвет, изключително в случай че недоволствата са от уязвимост, затруднено дишане или преглъщане.

ECDC предлага на жителите на Европейски Съюз и европейското икономическо пространство ЕИП да заобикалят интрагастрално лекуване с ботулинов невротоксин за затлъстяване в Турция, защото това сега е обвързвано със забележителен риск от развиване на ботулизъм.

Понастоящем не е ясно дали това събитие съставлява лечебен или процедурен проблем в засегнатите лечебни заведения, или има проблем с прилагания артикул.

Разследванията, извършени от турските управляващи, разкриват, че лицензираните артикули с ботулинов токсин, които са били прилагани при лекуването, в действителност не са били утвърдени за лекуване на затлъстяване посредством интрагастрална инжекция.

В Турция са взети незабавни ограничения, като активността на съответните отделения на двете лечебни заведения е спряна и са почнали следствия.

От ECDC напомнят, че ботулизмът е съществено заболяване, породено от невропаралитични отрови, създавани основно от бактерията Clostridium botulinum. То се среща в разнообразни форми – хранителен ботулизъм, породен от консумация на контаминирана храна, съдържаща ботулинови отрови, чревен ботулизъм при възрастни, ботулизъм при кърмачета и раневи ботулизъм, когато в раната се развият ботулинови спори.

Има две други форми на ботулизъм, които не се срещат естествено – инхалаторен ботулизъм и ятрогенен ботулизъм, който може да възникне като нежелано събитие след използването на ботулинов токсин по лечебни или козметични аргументи. Въпреки че се смята за рядко затруднение, хората, на които е приложена инжекция с козметична цел – да вземем за пример за обтягане на бръчки по лицето, или като лечебна мярка, да вземем за пример за преодоляване на мускулна спастичност, могат да развият ботулизъм, в случай че са получили по-висока доза токсин.

Симптомите на ятрогенния ботулизъм включват уязвимост и отмалялост. Токсичността след козметично лекуване може да включва замъглено зрение, увиснали клепачи, затруднено преглъщане и сухота в устата, до момента в който токсичността след лечебно приложение включва затруднено дишане, което е симптом за предозиране. Симптомите на ботулизъм могат да бъдат доста тежки и да наложат интензивно лекуване с използване на ботулинов антитоксин, предизвестяват от ECDC. Дори и след провеждането на такова лекуване обаче цялостното възобновяване нормално лишава от няколко седмици до месеци. При 5% до 10% от случаите на хранителен ботулизъм изходът е съдбовен.

Засега е налична е лимитирана информация за количествено установяване на смъртността при случаи на ботулизъм, породени от медицински интервенции.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР