В някои страни се честват празници, които макар с различни

...
В някои страни се честват празници, които макар с различни
Коментари Харесай

5 празника, които са подобни на Хелоуин

В някои страни се празнуват празници, които въпреки с разнообразни имена, се отнасят за едно и също — връзката с духовния свят, в който са духовете на умрелите, феите, вещиците. Ето 5 сходни на Хелоуин празника:

1. България

На Нова година се провежда кукерски събор. Млади и остарели се обличат в национални носии, маскират се и стартират да гонят злите духове. Кукерските игри и традиции се извършват единствено от мъже, основно ергени. Кукерите имат за цел да уплашат злите духове, тъй че да има богата годишна продукция през идната стопанска година.

2. Мексико

Денят на мъртвите е мексикански празник и се отбелязва през първите два дни на ноември. Вярва се, че през нощта на 31-ви октомври духовете на мъртвите се връщат в домовете им. В тяхна чест града и гробищата се украсяват охолно, а денем улиците са изпълнени с танцуващи хора, облечени като скелети, като по този метод загатват живота, а не гибелта на покойниците.

3. Англия

Денят на Гай Фокс се отбелязва на 5-ти ноември във Англия. На този ден се горят фигури на Фокс, а децата обикалят от врата на врата, искайки пени за Гай. На този ден се отбелязва годишнината от Барутния скрит план, който е бил несполучлив опит да бъде взривен английският парламент и да бъде сбъднат държавен прелом от група католици.

4. Филипините

Филипинската версия на Хелоуин е много сходна на американската. Децата обикалят от къща на къща, предлагайки ария в подмяна на храна, бонбони или пари. Идеята на празника е, децата да подкрепят посредством песните си на духовете на мъртвите да преминат в отвъдното.-->
 Хелоуин Thinkstockphotos
5. Гърция

Гръцката версия на Хелоуин е близка до българския Сирни заговезни. Хората се обличат в специфични костюми, поставят си маски и танцуват по улиците. Децата обикалят от къща на къща, карайки стопаните да познаят кой се крие зад маската.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР