В някои страни има практика да не се предприема нищо,

...
В някои страни има практика да не се предприема нищо,
Коментари Харесай

Кога бременната наистина трябва да постъпи в болница

В някои страни има процедура да не се подхваща нищо, в случай че до 12 седмица бременността е застрашена  от аборт. Специалистите там се управляват от правилото на естествения асортимент. Смята се, че в случай че плодът не се „ захване “ устойчиво, най-вероятно той не е жизнерадостен.

У нас, в противен случай, лекарите се стараят да запазят всяка мечтана бременност.

Ако краката отичат, матката се „ стяга “ и втвърдява или дамата изпитва дискомфорт, гинеколозите мощно предлагат  да постъпи в болничното заведение.

Много бременни обаче отхвърлят да бъдат приети в болница.

В обществените мрежи може да се прочетат какви ли не персонални истории в поддръжка и на едната, и на другата позиция.

Кога рискът да се откаже от болнично лекуване и наблюдаване е оневинен, отговаря акушер-гинеколога  доктор Мария Шогенова.

При хипертонус на матката не се постанова болнично лекуване

Често бременните се сблъскват с подобен проблем като хипертонус на матката. Гинеколозите считат, че диагноза не е индикация за хоспитализация. Ако вашият доктор ви предлага болнично лекуване, евентуално желае да се презастрахова.

„ По принцип в днешно време има доста малко учредения за хоспитализация на бременната. Всъщност това е единствено предлежание на плацентата, при което има риск от прибързано раждане.

Възбудимостта на матката е обикновено положение, защото тя е мускулен орган, който се свива в отговор на тласъци. А дразнителят е плодът, който е вътре в нея. Матката има право да реагира на всяко придвижване посредством стесняване. Ако в това време дължината на шийката на матката не се трансформира и тези контракции не са систематични и ритмични, тогава няма индикации за хоспитализация “,  коментира специалистът.

Прееклампсия и оток - каква е заплахата

Често във конгреси бъдещите майки се оплакват, че заради оток, мощно наддаване на тегло и повишение на кръвното налягане до 140/90 лекарят им упорства да постъпят в болница. Най-често страхът е от прееклампсия.

 

Снимка: Getty Images

Гестозата е остаряло разбиране и значи прееклампсия, която се развива през втората половина на бременността. Отокът не е обвързван с тази диагноза, той нормално е обособен признак.

Повишаването на налягането със загуба на протеин е особено за прееклампсията, само че загуба на протеин над 0,3 грама може да се смята за сериозна стойност. Ако стойностите са по-ниски и налягането се покачва умерено (до 140), е допустимо амбулаторно лекуване. 

Всеки случай се преценя самостоятелно. 

Кога неотложно да отидете в болничното заведение

Акушер-гинеколозите са съгласни, че прееклампсията, плацента превия и феталната хипоксия могат да бъдат действителна опасност за бременността.

- Превия  - извънредно прикрепване на плацентата в долната част на матката. При тази диагноза постоянно има кървене и висок риск от прибързано раждане.

- Феталната хипоксия  представлява непосредствено опасност за детето. Характеризира се с незадоволително доставяне на тъканите и органите с О2. Това може да докара до гибел на плода.

В такива случаи е по-добре дамата да не поема риск и да постъпи в болница.

„ Тук не може да се каже изрично: в случай че вървим по този път, ще има позитивен резултат, а по този път са вероятни проблеми. Смятам, че всеки въпрос по отношение на здравето, в случай че не е животозастрашаващо положение като кървене, свръхвисоко кръвно налягане или остра фетална хипоксия, не дава съображение изрично да принуждаваме една жена да постъпи в болница,  каза лекарката.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР