В някои от източните части на Австралия, в това число

...
В някои от източните части на Австралия, в това число
Коментари Харесай

Рекордни горещини в източните части на Австралия

В някои от източните елементи на Австралия, включително и в Сидни, беше регистриран най-горещият ден от повече от 2 години насам, като температурите доближиха рекордните 40 градуса по Целзий, което увеличи риска от горски пожари, заяви Ройтерс.

Пожарникарите работят по преодоляването на близо 40 горски пожара в щата Нов Южен Уелс, където живеят една трета австралийците, като екипите на терен са подпомагани от самолети.

За един от пожарите наоколо до град Мъджи, на малко повече от 250 километра северозападно от Сидни, е оповестено предизвестие за сериозна заплаха. Спасителните екипи приканиха жителите там да потърсят заслон, защото към този момент било прекомерно късно да изоставен региона.

Пълни забрани за палене на огън са въведени в редица региони от щата, а 35 държавни учебни заведения, най-вече навътре в страната, са затворени заради мощните горещини.

Възможни са и сухи гръмотевични стихии в източната част на Нов Южен Уелс, които могат да доведат до случаи, в които мълниите да провокират горски пожари, заяви държавната организация по метеорология. Горещото и изсъхнало време в региона евентуално ще остане до сряда.

Днес в Пенрит, предградие на Сидни, бяха регистрирани 40,1 градуса по Целзий - най-горещият ден от 26 януари 2021 година насам, а температурите в някои елементи навътре в страната доближиха почни 41 градуса по Целзий.

През последните две години източното крайбрежие на Австралия е доминирано от метеорологичното събитие Ла Ниня, което нормално се свързва с нараснало количество на превалявания и докара до рекордни дъждове и голям брой наводнения през предходната година. През 2022 година в Сидни са регистрирани най-високите стойности на годишни превалявания от началото на воденето на статистиката в тази област през 1858 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР