В НЦЗПБ в момента се работят безплатно пробите със съмнения

...
В НЦЗПБ в момента се работят безплатно пробите със съмнения
Коментари Харесай

При какви симптоми трябва да се изследваме за хепатит?

В НЦЗПБ сега се работят гратис пробите със подозрения от новия тип

При какви признаци би трябвало да се изследваме за хепатит и какъв брой се заплаща? Отговорите дава

Според притежателя на лаборатория Недялко Калъчев няма засилен интерес към проучвания след новините за нов тип хепатит при децата.

"След засичане на хепатит стартират проучвания на познатите хепатитни вируси. Те зависят от това дали човек към този момент го е прекарал и дали има ваксина. Резултатите излизат за ден и половина - два. Проверява се дали са повишени индикаторите на чернодробните ензими ", изясни той.

Според него в НЦЗПБ сега се обработват гратис пробите със подозрения за новия хепатит, в случай че те са изпратени от болница. "Не всички неща могат да бъдат "поръчани " от общопрактикуващия доктор. Така официално НЗОК заплаща даденото проучване, само че тъй като не може да бъде подадено от персонален доктор, е мъчно да бъде осъществено ", разкри още Калъчев.

По думите му имунизацията против хепатит Б е наложителна, а за А - пожелателна. "За хепатит С мъчно може да се приказва при деца. Така се стига до проучване на аденовирус ", уточни Калъчев. И добави, че НЗОК не заплаща проучване за новия хепатит, само че покрива сумата за част от другите.

Относно Коронавирус споделя,че има до 5 позитивни теста дневно. А един PCR е 55 лв..

Характерни за хепатита са повишените стойности на черния дроб, само че са вероятни и признаци като повръщане, диария, тресчица, неразположение или жълтеница.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР