В НСО работят достойни хора и НСО е част от

...
В НСО работят достойни хора и НСО е част от
Коментари Харесай

Петър Стоянов: НСО е част от държавността на България и това трябва да се разбере от всички

В НСО работят почтени хора и НСО е част от държавността на България и това би трябвало да се разбере от всички. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по бТВ президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов.

„ Последната година НСО като че ли стана дежурната изкупителна жертва за всичко. Миналата година дори бяхме очевидци на едно нихилистично отношение - за какво ни би трябвало НСО. Навремето си припомням, преди нападението върху кулите близнаци имаше министри от скандинавските страни, които ходеха с колела на работа. След това обаче всичко внезапно се промени, даже тези страни, които нямаха сходни профилирани служби, ги сътвориха и е доста неуместно ние въобще да нападаме и да подлагаме на критика нещо, което в действителност е част от държавността на България “, добави Стоянов.

По думите му една вътрешна инспекция в никакъв случай не е непотребна.

„ Аз дори нямам визия какво тъкмо се е случило, само че по принцип считам, че отношението към НСО би трябвало да е като към една държавна институция, която заслужава всичкото наше почитание “.

Във връзка с войната в Украйна Стоянов сподели, че нищо не е по този начин, просто както наподобява.

„ От позиция на морала, Украйна заслужава освен всички наши благосклонности, само че и едни надалеч по-активни дейности. Това няколко пъти сподели президентът Зеленски, че всичко, което се случва в Украйна, е пред очите на Запада. Той дори сподели европейски служители. От друга страна обаче по никакъв начин не е елементарно за НАТО да вземе решение за директна военна поддръжка на Украйна, тъй като това в действителност може би значи една нова международна война ", означи Петър Стоянов.

Той добави, че това, което го тормози, е отражението на протичащото се в Украйна, тук, в България:

„ И освен от позиция на стопанската система, и освен от позиция на възможните бежанци. Слава Богу, ние демонстрираме една доста висока степен на съчувствие към тези хора и това заслужава нашите възторженостти, само че в чисто ментален народо-психологически проект, аз мисля, че това раздрусва радикално българското общество ".

Във връзка със замерването със снежни топки на министър-председателя на 3 март, Петър Стоянов съобщи, че се е почувствал афектиран и потиснат от това, което се е случило.

" Представете си на нашия народен празник, малко преди или малко след панахидата за починалите и прозвучаването на българския химн, група хора замерят със снежни топки и с ругателни думи българския министър-председател и българския ръководител на Народното събрание. Застанали под непознати флагове и под голям афиш, на който на съветски написа - Благодарим на Русия.

Навремето си припомням, загатнах кулите близнаци, тогава един френски вестник излезе със заглавие - Всички сме американци. Днес всички сме американци като взаимност. На мен ми се щеше в този ден всички български политици да кажат – Днес всички сме на страната на министър-председателя на шефа на Народното събрание.

Няма никакво значение дали си техен политически покровител или техен политически конкурент, по тази причина, тъй като националният празник на България, с изключение на всичко друго има и политическо лечебно влияние върху българските жители.

Когато застанат дружно представителите на всички български институции, народът си споделя – Да, те може да се карат по през целия ден за настоящи политически каузи, само че ето на националния празник са дружно и това ни вдъхва увереността, че в тежки, във значими за страната ни моменти те в действителност ще бъдат отново дружно. Това не се случи и аз съм извънредно отчаян от това “, добави Стоянов.

Гледайте целия диалог във видеото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР