В новия епизод на уеб експеримента „С 5 лв. на

...
В новия епизод на уеб експеримента „С 5 лв. на
Коментари Харесай

Как да си направим естествен пробиотик у дома - и то за по-малко от 5 лв.!

В новия епизод на уеб опита „ С 5 лева дневно “, влогърът Цецо демонстрира няколко ексцентрични и забавни предписания, които са освен вкусни, само че и доста потребни.

Кимчи

Традиционното корейско ядене кимчи е доста потребно за стомаха, защото той е натурален пробиотик. Това негово свойство е толкоз известно, че корейците свързват дълголетието и хубостта с лечебните му свойства на кимчи.

Необходими артикули

Зелка (китайско зеле

Морков

Скилидка чесън

Сладък червен пипер

Лют червен пипер

1 с.л. брашно

Може да добавите зелен лук, джинджифил или различен зарзават по избор.

 готвене Getty

Начин на подготвяне

Нарязваме на едро зелката и настъграме морковите. Посоляваме щедро, с цел да извлечем огромна част от водата на зелето.

На слаб котлон слагаме съд с вода, в която слагаме лъжица брашно (в истинската рецепта се поставя оризово, само че бялото българско брашно също би ни свършило страхотна работа). Добавяме сладостен, пикантен червен пипер и една скилидка чесън . Оставяме сместа да се сгъсти.

През това време измиваме нарязаните зеленчуци от солта и към тях прибавяме към този момент сгъстената примес.

Оставяме да ферментира 3-4 дни на стайна температура. Необходимо е всеки ден единствено да проверявате бурканите и да притискате зелето, тъй че постоянно да е потопено в маринатата.

След като ферментира, би трябвало да сложим ястието в хладилника, с цел да спрем развиването на този развой. Най-хубавото е, че след може да го консумираме в продължение на 2-3 седмици.

Важно: Не изхвърляйте краищата на зеленчуците, които няма да ползвате, те ще ви свършат страхотна работа в идната рецепта.

Пилешки костен бульон

В костния мозък има доста потребни мазнини и протеини . Както може би знаете, костите са богати на субстанции като калций, колаген, желатин , които са потребни освен за стомаха, само че и за косата, ноктите и кожата.

Необходими артикули

Пилешки кости

 готвене Getty

Начин на подготвяне

Слагаме пилешките кости да заврат, след което изхвърляме водата и прибавяме нова. Към тях Цецо прибавя всички останки от зеленчуци, които не употребява при правенето на Кимчито – кочана от зелето, краищата на морковите . Добавяме и скилидка чесън . Можем да овкусим с подправим с подправки по желание . След като всичко заври, оставяме за към 6 часа да къкри на слаб огън.

Време на подготвяне на различен тип костен бульон (необходимото време, за което се извличат всички потребни съставки на костите)

Свински костен бульон сред 8-10 часа.

Телешки костен бульон сред 12-14 часа.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР