В новия Енергиен офис в центъра на морския град хората

...
В новия Енергиен офис в центъра на морския град хората
Коментари Харесай

Над 80 са проектите за саниране в Бургас от старта на новата Програма

В новия Енергиен офис в центъра на морския град хората ще могат да се възползват от редица услуги, които до момента бяха по-труднодостъпни

Общо 80 до този миг са подадените заявки в Бургас на притежатели, искащи да се включат в новата стратегия по санирането. Това сподели по-рано през днешния ден зам.-кметът на община Бургас по строителство, вложения и районно развиване инж. Чанка Коралска. Тя приказва пред медии по време на откриването на новия Енергиен офис на Общината, намиращ се в постройката на НХК.

За сължание обаче по последна информация, след смяната в насоките за това по какъв начин да се осъщестява новата стратегия, им апоставени предели на средствата за всеки град. „ За Бургас този предел е в границите на 80 млн.лв. По груби сметки, в случай че се вземат поради индикативните стойности, това значи, че тук ще могат да се възползват сред 20 и 25 здания, според от тяхната величина. Това обаче не трябва да демотивира хората, тъй като в случай че те подадат своите документи в този момент, те ще бъдат сложени в авариен лист. А колкото по-голям е той, толкоз по-ясно ще бъде за ръководещите, че интерес към санирането има и по този начин ще се стимулират те да обезпечат повече средства ”, сподели Коралска.

Всъщност Енергийният офис, който отвори вратите си за първи път през днешния ден, е част от план ComAct, финансиран по стратегия Horizon 2020. Откриването му се случва във значим миг, тъкмо поради програмата по санирането, а в него ще могат да се подават документи и да се получава спомагателна информация.



Офисът е построен по план „ Слънчеви градове “. По него е направено снимане на покривите на всички здания в Бургас. На база на фрагментите посредством специфичен програмен продукт може да се пресметна капацитета на всеки един от покривите на постройките на територията на града за построяването на фотоволтаични съоръжения. По този метод всеки ще има опция да получи информация каква система от слънчеви панели може да построи на своя покрив и какъв потенциал на работа ще има тя.
Енергийният офис ще е и място за образуване на разнообразни полемики, обучителни семинари както за жители, по този начин и за експерти. Ще бъдат канени експерти в областта на енергийната успеваемост и възобновима сила, които да изнасят лекции и презентации.

Енергийният офис се намира в Културен дом НХК и ще работи всеки работен ден от 08:30 до 17:15 часа. За информация може да звъните на телефон 056/ 81 37 65. Мястото е определено по този начин, че да е комфортно за жителите и да ги улеснява в оптималната степен при търсенето на потребна информация. В него непрекъснато ще работят двама специалисти. Ще има авансово разгласен график за съвещания с други експерти в региона на енергийната успеваемост, които ще се правят също на място в офиса. Запитванията може да се изпращат и на e-mail

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР