В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в

...
В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в
Коментари Харесай

Дневният тракт – за и против

В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в така наречен дневен тракт. Но даже и в по-старите жилища доста хора унищожават преградните стени сред тези две пространства, с цел да разширят пространството и да не изолират домакинята. Тези преимуществата са безспорни, само че решението за основаване на дневен тракт би трябвало да бъде съобразено с размера на жилището, интериора и числеността на фамилията.

Строй се, преброй се
Колкото повече хора живеят в един апартамент, толкоз повече независими стаи са нужни. В фамилии с 2-3 деца или възрастни баба и дядо постоянно гостната се употребява за сън и обединяването й с кухнята е неуместно. Съвсем друго е ситуацията, в случай че в жилището живее самичък човек, млада двойка или майка с дете. В този случай сливането на пространствата ще направи дома по-компактен и комфортен.

Дим и миризма
Това са главните проблеми на дневният тракт. Ако на котлона изкипи мляко, а във фурната рибата изгори, гостите ще бъдат навреме осведомени за тези катастрофи по натрапчивата миризма и гъстият облак пушек. Затова обединяването на кухнята и гостната изисква да монтирате и мощен, само че допустимо по-безшумен аспиратор (но не и абсорбатор, които единствено филтрира въздуха и го връща още веднъж в помещението). За да извежда миризмите на открито, той би трябвало да бъде обвързван с коминско тяло, което от своя страна изисква интериорно решение за скриване на тръбите – зад шкафове, с гипсокартон или дребен заслон.

Но даже и най-мощният аспиратор може да не реши казуса с миризма, в случай че в помещението се готви по 2-3 пъти дневно и се използват мощни подправки.

Домакинската техника
Гигантският бял ледник, опръсканата печка и други набиващи се на очи кухненски уреди могат да влязат в несъгласие с обзавеждането в другия завършек на помещението, да вземем за пример в жанр арт деко. Комбинацията е комична, по тази причина преди да обедините кухнята и гостната, помислете за подобаваща „ дегизировка ”. Най-удачният вид е да вградите домакинската техника, а модулът ще извършва по едно и също време звукоизолираща роля.
Необходимо е да предвидите и долап за по-дребните домашен уреди – миксери, тостери, гофретници, които основават чувство за натруфеност в общото помещение.

Чистота и порядък
Веднага след ремонта е извънредно прелестно да погледнете от дивана към кухненската зона. Но какво се случва след няколко месечна употреба? Плотовете се изпълват с неприбрани бурканчета, кърпи, мръсни съдове и още голям брой непотребни предмети. И в случай че преди, когато не сте имали опция да почистите кухнята, просто сте залоствали компактно врата, в този момент целият този безпорядък е непрекъснато пред очите ви...и на всеки, които пристъпи прага на дома ви.

В каква степен нормалната кухненска блъсканица ще основава дискомфорт зависи в огромна от стила на интериора. Безпорядъкът най-вече се набива на очи в минималистичните кухни в жанр хай-тек, които би трябвало да излъчват огледална непорочност като в операционна. Обратното – при провансалският или кънтри стилът лекият безпорядък освен е позволен, само че придава неповторима романтика и уют на жилището.

Обособяването на зони
За да се разграничи образно кухненската зона, може да бъде качена на подиум или противоположното – над нея да се направи окачен таван с доста осветителни тела. Отделянето на работните пространства може да бъде осъществено и благодарение на заслон, бар-плот или бюфет. Голямата класическа маса за хранене може също да влезе в ролята на образна бариера сред кухнята и гостната.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР