В нов сценарий 31-годишният вицепремиер бе описан не просто като

...
В нов сценарий 31-годишният вицепремиер бе описан не просто като
Коментари Харесай

Пеканов пита своите, чува критиците и сам тича по 5 километра преди тежко решение

В нов сюжет 31-годишният вицепремиер бе разказан не просто като предстоящ министър - ръководител, само че и като водач на нова партия, която ще завоюва властта. Защо? Вероятно тъй като приказва рационално и ясно, не нападна никого. Дефицитно през днешния ден държание.
Хората към него обаче одобряват прогнозите за бъдещето му като злоумишлен опит логичен човек да бъде изтъркан.

Единственото несъмнено е, че след третия длъжностен мандат отново ще поучава австрийското държавно управление, ще приказва пред студенти и ще среща умни хора по света

13 декември 2021 година е последният ден от живота на второто служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев. 30-годишният тогава Атанас Пеканов се връща към академичната си кариера във Виена, откакто е вицепремиер по ръководство на европейските средства в двата кабинета на Стефан Янев.

“Лидерите постоянно обядват последни ” на Саймън Синек е подаръкът, който той оставя върху бюрото си за идващия жител на кабинета му в Министерския съвет - който и да е той от новото държавно управление на Кирил Петков.

А книгата, става известно, е за Корнелия Нинова, която като стопански вицепремиер наследява стаята на втория етаж на “Дондуков ” 1.

Лидерите са тези, които се хвърлят в непознатото с главата напред. Поставят ползите си на втори проект, с цел да ни тласнат към бъдещето. Биха предпочели да жертват своето, с цел да спасят нашето. И в никакъв случай не биха жертвали нашето, с цел да спасят своето. Готови са да се откажат от времето, силата, парите и  дори от храната си. Затова водачите постоянно избират да обядват последни, обяснява Синек. Казват, че в книгата имало персонално обръщение от Пеканов към Нинова. Какво е целял той, какво е схванала тя, остава сред тях.

Негов състудент си спомня по какъв начин след втория мандат, преди да вземе самолета за Виена, разговаряли и не усетил у Атанас нито за секунда каквото и да е страдалчество по властта.

“Защото е задоволително интелигентен, приема това като работа за приключване. Без илюзии ”, уверен е състудентът.

Едва ли Пеканов допуска, че 8 месеца по-късно отново ще чуе позвъняване от президента Румен Радев, с цел да се върне от Австрия и за трети път да поеме поста вицепремиер по ръководство на  европейските средства.

Пеканов влиза в същия кабинет и връща своя ред в него

В единия ъгъл на масата, към която организира съвещания, са всички книги на Хенри Кисинджър в оригинал на британски. Тия дни е прибавил българския превод на последната и най-впечатляваща - “Лидерството ”, в която 100-годишният създател разказва шестима международни водачи, превели страните си през най-тежките им рецесии. До Кисинджър са “Паричната политика и финансовата система ” “Човекът от бъдещето: Визионерският живот на Джон декор Нойман ” и книга за Кенеди.  Човек би заподозрял Пеканов в показност, само че от екипа му твърдят, че нормално си потегля късно вечер от кабинета, където умерено чете отчети от университета си, книги, напомня си цитати, когато се приготвя за среща или изявление.

А книгите върху масата съвсем всяка седмица се сменят, което удостоверява, че няма подправена проява.

Все по-често обаче се сменят и държавните управления в България. С тях и министър председателите. Все по-настойчиво българите се оглеждат и за нови лица, разочаровани от безсмислените войни в Народното събрание.

И тъй като у нас всеки или написа, или има вяра на сюжети, името на Атанас Пеканов бе завихрено от един пост на политолога Слави Василев тия дни.

“Следващият министър-председател няма да бъде Гълъб Донев. Ще бъде Атанас Пеканов. И той няма да бъде единствено министър-председател, ще бъде навреме и водач на нова групировка, която ще завоюва едни следващи избори. Това ще изведе страната от актуалната политическа обсада. ”

Много хора одобриха това персонално мнение на специалиста Слави Василев от екипа в първия мандат на Радев като знак откъм президента.

Политологът засяга Пеканов за министър председател на длъжностен кабинет, само че и за по-нататък: “Дали тезата ми ще се удостовери, или не в избран миг, зависи от събитията. Интуицията ме накара да напиша прогнозата черно на бяло, а аз имам добра вътрешен глас ”, изяснява поста си в обществените мрежи Слави Василев.

Може и в нечии значими кабинети сходна догадка да е дискутирана, само че оттова не се появяват елементи кой и дали надгражда възможна кариера за Атанас Пеканов.

Иначе изявите му демонстрират един спокоен, прелестен младеж, който умее да изясни какво тъкмо прави, с цел да се появят европейските пари, макар политическия безпорядък у нас. Говори ясно, което след Кирил Петков е повече от очевидно. Защитава тези, без да нападна, което за нравите у нас е впечатляващо.

Иначе вицепремиерът е като изваден от кутийка - постоянно грациозен, овладян и леко ухилен. Образован, без да изпуска емоциии. Овладял е чудесно и брюкселския фасон.

Биографията на Пеканов е впечатляваща - явно е отгледан с грижа и мисъл. Роден в Гърция на 30 април 1991 година, където татко му е бил търговски представител. Завършва една от най-елитните гимназии в България - 91-ва немска езикова “Проф. Константин Гълъбов ” в София, а след това стопанска система във Виенския университет по стопанска система и бизнес и магистратура по икономическа политика в Лондонския академични лицей.

Следва шеметна кариера - година и половина в Европейската централна банка във Франкфурт. От 2017 година е в Австрийския институт за стопански проучвания  с фокус върху макроикономическата политика, паричната и фискалната политика.

Пише по тематики, свързани с австрийската и европейската стопанска система

Участва интензивно в полемики за Европейския паричен съюз. 

От 2017 година е и докторант във Виенския стопански университет. Основни тематики на научната му работа са паричната и фискалната политика в еврозоната, Европейският паричен съюз, както и използването на новаторски макромодели, ползващи микроданни за икономическото държание на семействата.

Следват стипендии и идва академичната 2019/2020 година, когато Пеканов е стипендиант на “Фулбрайт ” за половин година в икономическия факултeт на Харвардския университет. Негови другари описват, че през тези 6 месеца обикаля срещи и лекции на международни икономисти. Слуша онлайн и Даром Аджемоглу, съавтор на “Защо нациите се провалят ”.

Макар да е немски ученик, Атанас Пеканов е последовател на френската школа - намира я за по-прогресивна и обществена

След Харвард приема, че  Джон Мейнард Кейнс е прав: “Когато обстоятелствата се трансформират, аз си трансформирам мнението. Сър, а вие по какъв начин постъпвате? ”.

Не е ясно кой насочва вниманието на Румен Радев към младия Пеканов, само че биографията му би впечатлила освен президента. Той го включва в стратегическия съвет към своята институция и през май 2021 година избира него за вицепремиер в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев.

Така едвам на 30 години, откъснал се от България, е претрупан да завърши проекта за възобновяване и резистентност, от който се чакат 12 милиарда лева за България, настоящо ръководство на още 13 милиарда от еврофондовете за отминаващия интервал, както и стратегиите за новия до 2027 година  

И от тихата академична среда е завъртян в бурните действителности у нас, където всяка политическа мощ желае собствен проект за възобновяване и се опълчва на всяка концепция на съперника. Въпреки че проектът е в действителност за България.

Състуденти на Пеканов са изумени - след Лондон, Франкфурт, Виена и при един добре спретнат живот за какво той се връща. Днес един от тях разказва претекстовете, цитирайки го по следния метод - в тези страни общуваш в в мултикултурни общества - италианци, германци, французи. И ти се желае и българите да живеят по-добре.

Когато първия път става вицепремиер, Пеканов и министрите са стреснати - проектът за възобновяване е чернова, от Брюксел оказват напън да се поемат задължения за затваряне на въглищните централи, а през втория мандат миньори са на улицата против затварянето на “Мариците ”. От екипа му споделят, че тогава го видели обезверен дали ще е вярно, в случай че слезе при хората - обратно на препоръките на по-опитните в Министерския съвет, а и на гардове от НСО, които държали да остане в кабинета.

 Излязъл на жълтите павета, с цел да успокои, че няма да поема ангажимент в Брюксел за затваряне, което и извършил.

Очевидно първоначално е била стресираща разликата сред динамичността в едно държавно управление и в един институт във Виена. В науката имаш като че ли цялото време на света - да четеш, да анализираш, да сравняваш и преценяваш. В едно държавно управление обаче постоянно решенията са от през днешния ден за през днешния ден.

В института можеш да прочетеш още 6 отчета, да изчакаш конференция след 3 седмици и тогава да напишеш до астрийското държавно управление рекомендациите, разказват другари на Пеканов разликите в битието на вицепремиера. Във Виена той работи точно в институт, който приготвя за австрийското държавно управление стратегически документи за държавни политики.

Не е човек на прибързаните и спонтанни решения, а последовател на правилото, че положителната импровизация е добре квалифицираната. Кризисните обстановки първо разисква с най-близките си сътрудници. Не просто слуша, а чува мненията на съветници, търси срещи с хора с противоположни позиции. Иска да научи историята на този, който предлага решение и какъв е неговият интерес.

И най-после предизвестява екипа си - ще побягам 5 километра и ще кажа какво съм решил. Тича със слушалки за музика и по този начин избива стрес, овладява страсти и “вижда ” решенията.

Каква е музиката в слушалките? Най-различна, само че за Коледа сътрудниците го зарадвали с плоча на Coldplay, тъй като скоро получил подарък грамофон.

Видимо Атанас Пеканов има високо равнище на самоконтрол. Какво се случва вътре в него, сътрудниците му не знаят - за тях е добре учтив и подготвен. Развълнувал се същински, когато за първи път отишъл в Народното събрание, с цел да приказва пред депутатите - очевидно фамилното, а и немското въздействие е възпитало у Пеканов трайно почитание към институциите. Какво обаче ще запомни от “премиерата ” си там, не споделя с никого. 

В първия мандат на кабинета “Янев ” той е с Кирил Петков, който е министър на стопанската система, и с Асен Василев отпред на държавните финанси.

Сравнително бързо разликите сред тях стават обществени. Петков да вземем за пример бе последовател парите за бизнеса в проекта за възобновяване да се употребяват най-вече като заеми, до момента в който Пеканов и работодателите упорстваха за непосредствено подкрепяне. В един от разновидностите на проекта бе призната визията на Петков. По-късно обаче - при втория кабинет, се мина към грантово финансиране на планове.

Идеята за огромните акумулатори на Асен Василев не била призната от Пеканов

Разговорите му с специалисти посочили, че тя е мъчно осъществима и не влезе в първия вид. Проектът обаче се появи в мандата на постоянното държавно управление на Петков. Сега депутатите взеха решение и този вид на проекта да се предоговаря с Брюксел и да се желае пролонгация за въглищните централи. И топката още веднъж се върна в полето на Пеканов - би трябвало да извърши решението на Народното събрание.

На 15 октомври 2021 година при втория му мандат  вицепремиерът по ръководството на европейските средства пръв изпраща в Брюксел българския проект за възобновяване

Имало е огромно съмнение дали да го направи, защото кабинетът е длъжностен. От екипа му споделят, че в тази вулканична обстановка Пеканов е прочел всяка писмен знак и запетайка в няколкостотинте страници: “Работеше непрекъснато, с цел да е сигурен, че не е позволена неточност или да качи нещо, което няма да е в полза на страната ”, спомня си човек от най-близкия му екип.

Има разлики с Брюксел и те са за затварянето на въглищни мощности. Преговарят, само че не се схващат.

В последна сметка проектът бе изменен от постоянния кабинет на Петков с уговорката за 40% понижаване на излъчванията до 2026 година по отношение на 2019-а, както и с огромните акумулатори, които замениха предвижданите парогазова централа в Маришкия басейн и геотермална централа. Така бе и финално утвърден от Европейска комисия.

Вече в третия мандат, Пеканов получи първото заплащане по него от 2,7 милиарда лева Одобрени бяха и 10 от 10 оперативни стратегии за интервала 2021-2027 г. 

Изненадващо преди дни обаче се отвориха куп въпросителни към второто заплащане, откакто другояче опозиционните една на друга партии в Народното събрание единомислещо взеха решение проектът да бъде отворен за предоговаряне на промяната за понижаване на въглеродните излъчвания с 40 на 100, както и да се преформатират плановете за акумулатори и за геотермална централа.

Пеканов споделя, че ще направи всичко допустимо, с цел да извърши волята на депутатите, само че предизвестява, че процедурата ще е дълга и сложна. Най-вече тъй като при осъществяването на това решение има и трета страна - Европейската комисия и страните. Той споделя още, че задължението за понижаване на излъчванията с по 10% през 2023 и 2024 година е нереалистичен, само че е мощно подозрително Европейски Съюз да се съгласи да се отхвърли тяхното стесняване чак до 2038 година

Другият проблем е срокът, който дава Народното събрание - до 31 март да се реализира единодушие. Вицепремиерът счита, че и той е нереалистичен. Как задължаваме с парламентарно решение изпълнителната власт да реализира единодушие веднъж с Европейска комисия и повторно с всяка от страните членки. Това е все едно да накараме Германия, Франция, Италия да одобряват това решение на българските депутати.

Дали ще успее Пеканов в договарянията с Европейска комисия? 

В Брюксел не е значима възрастта, а езикът, който използваш, методът, по който защитаваш позициите си, устойчивостта и подготовката. Все неща, за които Атанас Пеканов наподобява подготвен.

На среща с централни банкери съм виждала по какъв начин той безусловно прекатурна мнението на хора за протичащото се в България от песимизъм в самопризнание към нас.  Успява да топи дистанцията, тъй като е откровен в говоренето си. По някакъв метод е бюрократ, има опит в европейските институции, бил е в екипа, който е разработвал концепцията и концепцията на този механизъм за възобновяване. Така че има надълбоко знание по чисто процедурни неща, споделя негова сътрудничка. 

Към сюжетите за негова политическа кариера и премиерстване най-близките гледат като на непочтен опит да бъде изхабено името на Пеканов. Харизмата и персоналните качества в българската политика рядко биват забелязвани в партиите.

Затова единственото несъмнено е, че в случай че и след края на третия мандат Пеканов се върне във Виена, ще е благополучен. Отново ще написа рекомендации за австрийското държавно управление, ще приказва пред студенти и ще се среща с умни хора по света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР