В нов опит за компромис по спора за името на

...
В нов опит за компромис по спора за името на
Коментари Харесай

Гърция и Македония пращат външните си министри в САЩ заради спора с името

В нов опит за компромис по разногласието за името на някогашната югорепублика Гърция и Македония изпращат външните си министри в Ню Йорк през тази седмица. Никос Кодзиас и Никола Димитров ще беседват на 24 и 25 май с интернационалния медиатор Матю Нимиц.

Според гръцки медии, представени от МИА и БНР, срещата може да се окаже последният късмет за компромис, откакто партиите в Атина отхвърлиха предлагането Република Македония да бъде преименувана на "Република Илинденска Македония ".

С диалози по настоящи двустранни и районни тематики стартира двудневното посещаване на гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас във Вашингтон.

Срещата с държавния секретар на Съединени американски щати се чака с очаквания от страна на Атина.Темите на диалозите включват на първо място преодоляване на напрежението в Егейско море. Изострените връзки с Анкара постановат поддръжка от страна на държавния секретар на Съединени американски щати, само че и на съветника за национална сигурност. Гърция се опасява от ескалиране на напрежението, което би довело и до мощна бежанска рецесия.

Министър Кодзиас ще беседва и по тактиката за сигурност на Балканите, като това включва и присъединението на нови страни към Европейския съюз, според решението на срещата на върха в София.

Кодзиас ще се съветва и по развиването на въпроса за името на Македония. Специална среща е планувана с гръцката диаспора, която реагира остро за име с използването на "Македония ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР