В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в

...
В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в
Коментари Харесай

85 години от „Кристалната нощ“. Повтаря ли се историята?

В нощта на 9 против 10 ноември 1938 година в Берлин и в други огромни градове в Германия е осъществен фашистки разгром, така наречен Кристална нощ. Еврейските магазини са разграбени и унищожени, а десетки синагоги опожарени. Блещукащите части стъкло по улиците от разрушените витрини на еврейските магазини дават името „ Кристална нощ “.

Погромът е сбъднат по персонална заповед на Адолф Хитлер при организационното присъединяване на Паул Гьобелс и Хайнрих Химлер и е показан като бурен израз на националния яд. Поводът е убийството на 7 ноември 1938 година на консултант на немския дипломат във Франция от 17-годишен юноша от еврейски генезис. Убити са 91 души, към 20 000 души са изпратени в концентрационни лагери. Разрушени са към 280 синагоги и 815 еврейски магазини.

Кристалната нощ трансформира характера на преследването на евреите от стопански, политически и обществен темперамент до физическо гонене, побои, задържане и убийства. Събитието постоянно се назовава начало на Холокоста.
Няма по какъв начин да не създадем паралел с днешната обстановка – Войната на Израел против „ Хамас “, която разделя обществото и назряващият още веднъж антисемитизъм.
Разпалването на спора в Близкия изток провокира увеличение на броя на антисемитските прояви. Интересен е фактът, че съгласно социологическите изследвания антисемитизмът е доста по-голям в Западна, в сравнение с в Източна Европа.

Евреи, живеещи в немската столица Берлин, осъмнаха със смразяваща панорама – звезди на Давид, напръскани със спрей на входните порти на жилищните им блокове. За мнозина те са мъчително ехтене от 30-те години на предишния век.

Напрежението е огромно и във Франция, където живее многочислено мюсюлманско население и най-голямата еврейска общественост след Израел и Съединени американски щати.  По улиците се виждат графити със свастики или лозунги като „ гибел за евреите “ и апели за палестинско въстание. Наблюдават се и по-сериозни дейности, като да вземем за пример задържани в учебни заведения или синагоги с оръжие или прехвръкване на дрон над еврейски културен център.

В Обединеното кралство единствено за 2 седмици са постъпили 75 сигнала за антисемитски закононарушения, по отношение на 12 за същия интервал през 2022 година Инцидентите, за които се оповестява в полицията, са се нараснали седем пъти на годишна база – от 14 на 105. Стигна с даже до затваряне на няколко еврейски учебни заведения в Северен Лондон от съображения за сигурност.

В еврейската общественост в Италия също царува паника. Обществени места са осквернени с антисемитски графити, свастики и лозунги, възхваляващи „ Хамас “. На стените на болница в Милано са изписани думите „ Еврейски убийци – в пещта “.

В Австрия за три седмици антисемитските прояви са се усили с 300%.

Със задълбочаването на спора евреите в Европа се притесняват, че могат да станат комфортна цел на мюсюлманския яд поради военната интервенция на Израел в Газа. Заради това в цяла Европа управляващите ускориха защитата на синагоги, еврейски учебни заведения и други институции.

За страдание антисемитизмът по време на Втората Световна война е едно от най-срамните петна в модерната история на целия европейски континент. От нас зависи дали ще позволим тя да се повтори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР