В Нивици или още Псарадас от гръцката страна на Преспанското

...
В Нивици или още Псарадас от гръцката страна на Преспанското
Коментари Харесай

Споразумението за името на Македония е подписано


В Нивици или още Псарадас от гръцката страна на Преспанското езеро бе подписан договорът за името на Македония. Гърция и Македония подписаха съглашението, което в случай че бъде утвърдено ще позволи разногласието за името, който към този момент продължава десетилетия, оповестява гръцкият Ekathimerini.

Както е известно, съгласно съглашението, Македония към този момент ще се споделя Северна Македония.
Договорът бе подписан от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Козияс, в наличие на медиатора на Организация на обединените нации в договарянията още от 1994 година Матю Нимиц. На тържествената гала участваха и министър-председателите на Македония и Гърция Зарон Заев и Алексис Ципрас.

Като знаково бе маркирано наличието на посланик номер едно за Европа Федерика Могерини. Като извънредно значимо се отбелязва и наличието на еврокомисаря по политиката за разширение Йоханес Хан.

Предстои договорът да бъде утвърден от гръцкия и македонския парламенти и по-късно в интервала от юли до октомври македонското държавно управление би трябвало да провежда референдум и в случай че резултатът е позитивен, ще се продължи с конституционна проверка.
Подписването се състоя при засилени ограничения за сигурност и в наличието на високопоставени чиновници на интернационалната общественост, обобщават международните организации.
Според скопският тв канал „ Сител “, представен от организация Фокус, съглашението с Гърция е озаглавено „ Окончателно съглашение за разрешаване на разликите, разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на Временното съглашение от 1995 година и за определяне на стратегическо партньорство сред страните “.

Подписването на контракта за името на Македония се съпровожда с митинги от двете страни. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще организира протестно шествие в Битоля в обедните часове против смяна на конституционното има. От гръцка страна митингите са в Преспа. Споразумението с Македония коства избор на съмнение на гръцкото държавно управление. След многочасови диспути кабинетът на Ципрас оцеля.

След подписването на гръцка територия двете делегации ще се реалокират на македонска земя, където е планувана публична среща на министър председателите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и взаимни обяд.

С контракта, който бе разкрит, във връзка с езика е планувано - македонски език и в Организация на обединените нации остава да написа - македонски език - без никаква записка под линия с доуточнение.

Що се отнася до поданството или националността, съглашението планува - македонец /гражданин на Република Северна Македония. Химнът, герба и знамето не се трансформират, както и кодовете МК-МКД, до момента в който регистрационните номера и документите за идентичност не са част от интернационална кодификация и за правенето им ще се следва написаното в контракта, написа в документа.

Припомняме, че казусът с името поражда през 1991 година при разпадането на Югославия. Първите диалози, свързани с намиране на позволение на зародилия проблем започват през 1994 година като от този момент до момента медиатор при разногласието за името е Матю Нимиц. Едва на 17 януари 2018 година, с поддръжката на Организация на обединените нации, са възобновени договарянията за името.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР